Yrityskaupasta työpaikkoja

Anna Onali-Ovaska
HARTOLA

Nousukiito. Se on omiaan kuvaamaan Hartolan elementtitehtaan kuulumisia näin syksyn kynnyksellä. Kesän aikana tehtaalle on palkattu vajaat kymmenen uutta työntekijää. Ja lisää työvoimaa tarvitaan yhä.

-Meillä on tarve palkata heti 1-2 rakennesuunnittelijaa eli rakennus- tai puualan insinööriä. Nyt osa suunnittelutyöstä on ulkoistettu, mutta ainahan se olisi parempi jos suunnittelijat olisivat oman talon sisällä. Se toisi kilpailukykyä, toteaa tehtaan toimitusjohtaja Markku Koivuniemi.

Koivuniemi johtaa Pyhännän Rakennustuotetta, joka osti Hartolan elementtitehtaan Stora Ensolta kesäkuussa. Koivuniemi on siis Hartolassa vielä uusi kasvo.

Vaikka vielä ollaan lähtökuopissa, suunnitelmat tehtaan jatkon kannalta ovat selvät.

-Haluamme ajaa tehtaan maksimikapasiteettiin. Siihen pisteeseen päästään vuosina 2018-2019, Koivuniemi uskoo.

Sisällä kahden hehtaarin kokoisessa tehdashallissa puuelementit valmistuvat millintarkassa järjestyksessä. Puu on pääosin kuusta, josta osa on peräisin lähialueen sahoilta.

Asiakas saa elementtinsä mittatilauksena, lähtien pelkistä seinä- ja pohjaelementeistä aina valmiisiin talon lohkoihin asti. Kaikkein viimeistellyimmissä versioissa huoneistoihin on asennettu sähköjohdot ja pesu- ja keittiötilojen laatoitukset valmiiksi.

Elementtejä käytetään lähes kaikenlaiseen rakentamiseen mitä kuvitella saattaa, aina kerrostaloista liikekeskuksiin, hoivakoteihin ja toimitiloihin.

Koivuniemi harppoo hallin puoliväliin, jossa tilaelementin pesutiloihin kiinnitetään parhaillaan laattoja. Työn alla on luhtitalo, joka päätyy aikanaan Vantaalle. Pääkaupunkiseudun lisäksi Pyhännän rakennustuotteella on iso jalansija Oulussa. Tälläkin hetkellä kohtuullinen osa tuotannosta on menossa Oulun seudulle.

Tulevaisuudessa puurakentamisen suosio nousee entisestään, koska puu on ekologista ja kustannustehokasta. Näin uskoo Koivuniemi, eikä hän ole ainoa.

-Tämä on ensimmäinen firma, josta uskon, että se voi myydä hallin täyteen, sanoo Markku Karnaattu.

Karnaattu on työskennellyt tehtaalla sen perustamisesta, vuodesta 2004 lähtien. Vuosien varrella tehdas on vaihtanut omistajaa tasaiseen tahtiin. Pyhännän Rakennustuote on järjestyksessään neljäs omistaja.

Kesäkuun yrityskaupoista ja sen seurauksista Karnaatulla on pelkkää hyvää sanottavaa.

-Aiemmin teimme kolme-neljä kuukautta täysillä töitä, ja sitten ei ollut mitään. Se ei motivoinut. Nyt tilauksia on hyvin ja tasaisesti. Työntekijöiden kannalta on palkitsevaa, kun he näkevät että varauskirja on täynnä ja töitä riittää tasaisesti, Karnaattu kiittää.

Ennen kesäkuun yrityskauppoja Hartolan tehdas oli maaliskuusta alkaen käytännössä kiinni ja työntekijät lomautettuina. Nyt töitä on kasvavassa määrin – ja entiset työntekijät toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi takaisin.

-Lomautusten takia menetimme monta hyvää työntekijää. Kaikilla ei ollut mahdollisuutta odottaa parempia aikoja, vaan he hakivat töitä muualta, Karnaattu kertoo.

-Jos vanhoilla työntekijöillä on halua palata takaisin, kannattaa soittaa, Koivuniemi rohkaisee.

Mihin puuelementin suosio
perustuu, Markku Koivuniemi?

”Puu on ekologista ja tuo asumiseen viihtyisyyttä. Elementit valmistetaan tehtaassa sisätiloissa, hallituissa oloissa. Käytetty materiaali on aina kuivaa. Se on merkittävä tekijä, kun ajatellaan home- ja kosteusongelmien syntymistä. En ole kuullut, että puuelementtirakennuksissa olisi ilmennyt kosteusongelmia. Lisäksi elementit ovat rakennuttajille helppoja, sillä ne on nopea ottaa käyttöön.
Puurakennusten paloturvallisuutta on kritisoitu, vaikka väitteissä ei ole totuuspohjaa. Puurakennukset on lain mukaan varustettava sprinklereillä eli katossa olevilla suuttimilla, jotka alkavat sumuttaa vettä jos rakennuksessa muodostuu savua. Tavallisissa betonielementtitaloissa sprinklereiden asentamista ei vaadita. Yleensä tulipaloissa suurimman riskin muodostavat muun muassa huonekalut, joista voi muodostua palaessa myrkyllisiä savuja.”