Ympäristöviikon patikka

Helena Mäkinen
HARTOLA

Lepsalantien tuntumaan kerääntyi viime sunnuntaina kaksijalkaisia patikoijia lähes parikymmentä ja maskottina toimi nelijalkainen Musti. Riihiniemen Nuorisoseuran Maija Pentikäinen-Laine johti porukan noin viiden kilometrin lenkille.

– Lähdemme kävelemään ja pysähdymme aina välillä. Olen koonnut tietoa paikallisesta historiasta, asuinpaikoista ja muusta. Minulla on karttakin mukana, ettei eksytä. Ensin heitetään lenkki ja sitten palaamme takaisin näille kulmille.

Lepsalantieltä käännyttiin Heilumäentielle ja mukana ollut patikoija totesi heti, että Heinolasta löytyy samanniminen tie. Oltiin Koskipään kartanon entisillä mailla. Senaatti oli ostanut osan kartanon maista v. 1902 myydäkseen ne silloisille torppareille. Maija oli löytänyt näiden torppareiden ja heidän jälkeensä tulleiden nimet nykyisiin tilan omistajiin saakka.

– Olen jututtanut ihmisiä, tutkinut kirkonkirjoja, vanhaa maatilakirjaa ja vuonna 2006 ilmestynyttä ”juorukirjaa”, jossa on tietoa tiloista, kertoi Maija tietolähteistään.

Sade siivitti välillä menoa mutta se ei näyttänyt haittaavan säänmukaisesti varustautuneita patikoijia.

Maija kertoi Hartolan kiharaisista kylien rajoista, kun pysähdyimme suuren rajapyykkikiven luona.

– Täällä ollaan välillä Kalholla, välillä Kuivajärvellä ja sitten taas Hartolan kylässä…

Lähestyttiin Heilumäkeä, joka oli saanut nimensä kyläkeinusta. Keinu oli sijainnut kalliolla ja sillä olivat hurjapäisimmät keinuneet akselin ympäri. Kyläkeinujen mukaan on Suomessa moni paikka saanut nimekseen Keinumäki. Nyt oltiin Heilumäellä.
Matkan varrella näkyi jopa muutama herkkutatti ja punikkitatteja. Nopeimmat saattavat siis vielä ehtiä sienimetsään ennen pakkasia. Hirvikärpäset eivät kovin pahasti käyneet kulkijoiden kimppuun.

Metsäteiden varrella ennen asuneista oli Maijalla myös tietoa. Palattiin Lepsalantielle, jota pitkin kuljettiin Ala-Koitin tilalla sijaitsevan 10 metrin korkuisen tornin ja sen viereen rakennetun hienon laavun suojiin nauttimaan makkaroista, kahvista ja yhdessäolosta. Tornista avautui upea maisema vielä vehreään luontoon.

Perinteiseen tapaan oli vuorossa vielä arpajaiset kaikkien patikkaan osallistuneiden kesken.

Kuvassa: Maailma parani taas jonkin verran.