Viljelijöiden kassavaje jatkuu

Noin 20 000 euroa. Sen verran puuttuu Ismo ja Katja Palmin lypsykarjatilan kassasta, koska osa Maaseutuviraston merkittävistä viljelijätuista on myöhässä.

-Olemme joutuneet siirtämään lainanlyhennyksiä ja myymään puuta, jotta pärjäämme, kertoo Ismo Palm.

Juuri lainanlyhennysten lykkäys on yhä useamman viljelijän keino selvitä tilanteesta, kerrotaan paikallisista pankeista.

-Lyhennysvapaista on neuvoteltu enemmän kuin tavallisesti, kertoo Tuomas Korkeamäki Sysmän Säästöpankista.

Epävarmuus näkyy myös siinä, että tilat välttävät nyt isoja investointeja.

-Selkeimmin tilanne näkyy lainahakemusten määrässä. Isompia investointeja ei tehdä niin paljon kuin aiemmin. Varovaisuus on lisääntynyt, sanoo Sakari Kangas Sysmän Osuuspankista.

Viljelijöiden kannalta tilanne on jumissa vielä muutaman kuukauden, koska Maaseutuvirasto on ilmoittanut maksavansa tuet kesäkuussa. Myöhässä on kaksitoista EU-rahoitteista viljelijätukea.

-Nyt näyttää siltä, että tukien maksuaikataulu on kesäkuun lopussa, kertoo ylitarkastaja Velimatti Mukkila Maaseutuvirastosta.

Mukkilan mukaan maksamatta on noin kymmenen prosenttia koko tukipotista, kun asiaa mitataan euromääräisesti. Tilan koosta ja tuotantosuunnasta riippuu, kuinka isosta rahasummasta on kyse. Joillakin tiloilla kassavirrasta saattaa puuttua huomattavasti kymmentä prosenttia suurempikin osa.

Mistä tukien myöhästyminen johtuu?

-Tuet ovat voimassa seitsemän vuotta kerrallaan. Vuodenvaihteessa vaihtui ohjelmakausi. Silloin osa vanhoista tukimuodoista poistui ja tilalle tuli uusia. Tietojärjestelmät eivät ole siinä kunnossa, että olisimme voineet maksaa tuet riittävän aikaisin, Mukkila sanoo.

Hänen mukaansa syynä tietojärjestelmän keskeneräisyyteen on esimerkiksi se, että tukien määrittelyt eivät ole olleet riittävän selkeitä. Siksi tietotekniikasta vastaavat henkilöt eivät ole pystyneet päivittämään järjestelmää. Määrittelyt tulevat EU-tasolta, ja niitä muokataan Suomen lainsäädäntöön sopiviksi. Täydentäviä ohjeita täytyy odottaa maa- ja metsätalousministeriöstä.

Palmien navetassa on neljäkymmentä lypsylehmää. Nuorta karjaa on parikymmentä yksilöä. Palmit ovat vielä nuoria, alle nelikymppisiä. Miten he suhtautuvat tulevaisuuteen?

-Menemme vuosi kerrallaan. Aiemmin tätä on tehty mielellään, mutta viimeisen vuoden aikana tästä on tullut tosi hankalaa, arvioi Ismo Palm.  AO-O