Vanhempainilta somesta

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sysmän Vanhempainyhdistys masinoi yhdessä koulun ja Hämeen poliisin kanssa info- ja keskustelutilaisuuden oppilaiden vanhemmille koululaisten käyttäytymisestä nettimaailmassa. Yli 50 vanhempaa ihmetteli hieman pelonsekaisin tuntein nettipoliisi Markku Larasteen konkreettisten esimerkein ryyditettyjä kertomuksia alaikäisten käyttäytymisestä some (sosiaalinen media) -maailmassa.
Tilaisuus oli jatkoa viime keväänä koululaisille samasta aiheesta pidetylle info -tilaisuudelle.
Tilaisuuden avaajina toimivat yhdistyksen puheenjohtaja Maarit Hildén ja yhtenäiskoulun rehtori Ranja Koski. Sitten olikin Markku Larasteen vuoro kertoilla tosiasioita  somen ihmeellisestä, mutta vaarallisesta maailmasta.
Laraste aloitti ilmoittamalla, että aiemmin 7. luokkalaisille aloitetut infot ovat jo liian myöhässä; netin käyttäjien ikäraja tippuu koko ajan ja jo ala-asteen lapset tarvitsevat neuvoja välttääkseen tietämättömyyttään tekemänsä nettivirheet. Kyseisistä virheistä kun saattaa tulla elinikäinen ”jälki” vaikkapa rikosrekisteriin.
Laraste tiesi kertoa, että koululaiset ovat siirtyneet läppäreistä ja tableteista älypuhelimiin.
–Vanhempien pitäisi tietty luoda säännöt lasten älypuhelimen käytölle. Se on rakastamista ja välittämistä – ei välttämättä se uuden älypuhelimen osto.
Laraste tähdensi, että kännykän tai läppärin paikka kotona on keittiö tai olohuone, ei lapsen oma huone. Lapsen kanssa nettimaailmassa keskusteleva kun voi olla sen nätin ja mopoilevan pojan sijaan 60-vuotias pedofiili.
Eniten poliisia kuitenkin työllistävät laittomat uhkaukset (perätön vaaran ilmoitus, jopa pommiuhkaukset) ja kunnianloukkaukset, noin 90 % kaikista tapauksista.
–Kasvokkain on vaikeampaa kiusata ja uhkailla, netissä se on helpompaa. Printatkaa kaikki uhkaukset ja jättäkää ne poliisille. Näin kaikki tekemiset jäävät talteen. Ja peittäkää mahdollisuuksien mukaan läppärin kamera, sitä kautta siepataan tietoja vääriin käsiin, neuvoi Laraste.
Nuoret ovat oppineet taitaviksi netin käyttäjiksi: koneen viestihistoria osataan hävittää ja laittomia uhkauksia voidaan lähettää koulumaailmassa helposti toisen koneella. Esimerkiksi kouluissa suosittujen WhatsApp -ryhmien sisällä saattaa liikkua mitä hirventä kamaa, kuvia ja tekstejä.
Pahat uhkaukset eivät jää tuomitsematta, vaikka niiden lähettäjä on alle 15-vuotias.
–Jopa ehdottomia tuomioita on niistä annettu, kertoi Laraste.
Larasteen puhe herätteli vanhempia tekemään hänelle vakavia kysymyksiä ja vastaanvanlaisia poliisin vierailuja toivottiin kouluille säännöllisesti.

2 vastausta artikkeliin “Vanhempainilta somesta”

  1. Pikku oikaisu tuohon pahoihin uhkauksiin; ei tietenkään ehdottomia tuomoita alle 15-vuotiaille tule, mutta teosta voi seurata kylläkin rikosilmoitus ja lastensuojeluilmoitus.Ja läppärin kameran kautta tiedot vääriin käsiin tarkoittavat artikkelissa sen kautta saatavaa kuvamateriaalia.
    ps. ristimänimi on Marko ei Markku. Kevät terveisiä kaikille sysmäläisille!

  2. Hei Marko,

    kiitos palautteestasi.
    Laitamme oikaisun keskiviikkona ilmestyvään lehteen.

    Aurinkoista pakkasviikon jatkoa!

    Ystävällisin terveisin,

    Marttiina Lallukka
    päätoimittaja
    Lähilehti

Kommentit on suljettu.