Suomen luonto on ansainnut oman juhlapäivänsä

Mika Sankari
HARTOLA, SYSMÄ

Suomen luonnon päivä on kansallisten juhlapäiviemme uusin tulokas. Merkkipäivää on vietetty vuodesta 2013 alkaen, neljä vuotta sitten sen kunniaksi liputettiin ensimmäistä kertaa ja viime vuonna se kirjattiin Yliopiston almanakkaan. Sisäministeriö suosittelee liputusta tänäkin vuonna.

-Päiväkoti Vantussa tutkitaan luontoa koko ajan ja eskarilaiset käyvät juhlapäivää edeltävänä päivänä luontoretkellä, Hartolan varhaiskasvatuksen johtaja Päivi Onali kertoo.

Suomi tekee historiaa, sillä maamme juhlistaa ensimmäisenä valtiona maailmassa omaa kaunista luontoaan virallisen liputuspäivän merkeissä vuodesta 2023 alkaen. Juhlapäivän kunniaksi tullaan liputtamaan jatkossa aina elokuun viimeisenä lauantaina. Sen voi tehdä monella tavalla, kuten vetämällä lipun salkoon omalla pihalla, koristelemalla retkieväät pikkulipuin tai pukeutumalla sinivalkoiseen.
Virallinen Suomen luonnon päivän juhlaleivos on mustikkapiirakka.

Juhlapäivän yhteydessä valtakunnallinen Vesistökunnostusverkosto kannustaa kaikkia alueellisia verkostoja ja yksittäisiä toimijoita järjestämään tapahtumia saman päivän aikana tai samalla viikolla. Näin juhlitaan samassa yhteydessä myös Suomen ainutlaatuisia vesistöjä ja vesiluontoa.
Nuku yö ulkona- haasteessa Suomen Latu haastaa kaikkia nukkumaan yönsä ulkona. Majoitteena voi olla teltta, laavu tai vaikka kuusenalunen. Tärkeintä on nauttia luonnosta ja jokamiehenoikeuksien suomasta mahdollisuudesta ulkona yöpymiseen. Yönsä voi viettää esimerkiksi Päijänteen kansallispuistossa, Kammiovuorella, Päijätsalon retkeilyalueella tai miksei omalla pihalla. Aina ei tarvitse lähteä kauas, yöpyminen vaikkapa oman koulun pihalla Hartolan Yhtenäiskoululla voisi olla elämys!

Suomen luonnon päivää koordinoivana ohjausryhmänä toimivat Suomen ympäristökeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen Luontopalvelut, YLE Luonto, Suomen Partiolaiset, Suomen Sydänliitto, Suomen ympäristökoulujen liitto ja Suomen Latu.
Luonnon juhlapäivänäkin innostetaan tekemään havaintoja kasvi-, eläin- ja sienilajeista sekä ympäristöstä. Kansalaishavainnointi on tärkeä keino kerätä tietoa lajeista ja luonnosta sekä ympäristön muutoksesta. Käytä somessa tunnisteita #kansalaishavainto #lajitieto #luonto.

Kuvassa Perättömänlampi. Kuva Aimo Ojanen.