Singan Atte Hujanen

Anna Onali-Ovaska

Atte Hujasen mielestä oli hämmentävää, että karaokea laulaakseen piti vielä nykyaikana hakea kaupasta dvd-levy. Siksi hän perusti Singan – sinne on ladattu 20 000 kappaletta pilvipalveluun. Asiakas voi valita niiden joukosta mieleisensä ja ladata laulut älypuhelimeen tai tablettiin. Ammattilaisversio on tarkoitettu baareille. Singan avulla ne voivat järjestää karaokea milloin tahansa ja tarjota laulajille suuremman valikoiman kappalevaihtoehtoja kuin ennen on nähty. Ensimmäisenä Suomessa ammattilaisversioon tarttui Wanha Matkis Hartolasta.

Valmistuit juuri Aalto-yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi. Miksi päädyit perustamaan juuri karaokeen keskittyvän ohjelmistoyrityksen?
-Olen kotoisin Heinolasta ja olin aiemmin mukana vanhempieni omistamassa perheyhtiössä, jonka tuotemerkki on karaoken MM-kisat. Kiersin kisojen myötä myös ulkomailla: tuotemerkki oli käytössä 35 eri maassa. Vanhempani myivät yhtiön vuonna 2013, kun he jäivät eläkkeelle.
-Tunsin karaokealan hyvin. Tekniset ratkaisut olivat vielä nykyäänkin suoraan 1980-1990-luvuilta. Jos halusi laulaa karaokea, piti ostaa dvd-levy. Halusin tuoda alan nykypäivään.

Singalla on kuluttajaversion lisäksi ammattilaiskäyttöön tarkoitettu karaokeohjelmisto. Tämän Singa Pron ensimmäinen käyttäjä on hartolalainen Wanha Matkis, jossa ohjelmisto otettiin käyttöön juhannuksena. Miten Singa Pro päätyi ensimmäisenä juuri Hartolaan?
-Soitimme keväällä läpi baareja ja kysyimme kiinnostusta Singa Pron käyttöön. Wanhalla matkiksella oli nopeinta toimintaa, he innostuivat heti. Moni muu sanoi, että voi ottaa ohjelmiston käyttöön myöhemmin kesällä.
-Seuraavat kohteemme sijaitsevat pääasiassa Etelä-Suomessa, Helsingin ja Porvoon seudulla sekä Lahdessa.

Miksi uskot Singan menestyvän ammattilaiskäytössä?
-Niiden baarien, joilla on käytössä Singa, ei tarvitse investoida lainkaan isoihin, kalliisiin tietokoneisiin.

Onko Singalla tarkoitus laajentua ulkomaille?
-Ehdottomasti. Kuluttajaversiota on ladattu tähän mennessä noin puoli miljoonaa kertaa. Osa latauksista on tehty ulkomailla.
-Ammattilaisversion kanssa etenemme seuraavaksi Ruotsiin. Syksyllä vuorossa ovat muut Pohjoismaat. Tarkoituksemme on markkinoida Singaa myös Englantiin ja USA:aan. Aasian suunnalle emme vielä ole menossa, koska siellä kilpailijat ovat kovia. Aasiassa suurin osa karaokeen keskittyneistä yhtiöistä on pörssiyrityksiä.

Missä maissa karaoke on erityisen suosittua?
-Karaoken suosio kulkee käsi kädessä sosiaalisen iltaelämän kanssa. Karaoke menestyy siellä, missä on tapana lähteä viettämään iltaa kodin ulkopuolelle. Länsimaista tällaisia ovat esimerkiksi Englanti, Irlanti ja Saksa.

Yrittäjyys on monelle vasta valmistuneelle vieras ajatus. Miten sinusta tuli yrittäjä?
-Perustin Miki Kuusen kanssa Slush-tapahtuman Helsinkiin vuonna 2011. Slush on voittoa tavoittelematon säätiö, ja tuumasin että siihen ei kannata jäädä notkumaan. Vedimme Mikin kanssa Slushia neljä vuotta, jonka jälkeen totesimme että on aika luovuttaa tapahtuma seuraaville.
-Vaatii hullunrohkeutta lähteä tämmöiseen juttuun. Tässä tarvitsee tietysti jonkin verran käytännön osaamista kuten koodaamista, mutta enemmän kyse on asenteesta ja ymmärryksestä. Täytyy ymmärtää, miksi esimerkiksi Spotify ja Netflix olivat niin mullistuksellisia tullessaan markkinoille. Minun on helppo nähdä syy-seuraussuhteita ja hahmottaa esimerkiksi Motorolan ja iPhonen erot fyysisesti ja konseptin kannalta.

Laulatko itse karaokea?
-Se on tärkeää tuotekehityksen kannalta. Laulan karaokea enemmän ystävien seurassa kuin julkisesti. Suosikkini on Rolling Stonesin Paint It Black.