Ruisleipäkoulupäivä

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Ennen vanhaan otsikon hokema kuului, että ”leipä se miehen tiellä pitää”, mutta ajat ovat muuttuneet – ja sitäpaitsi kaikkien pitää saada syödäkseen tätä suomalaiskansallista herkkua, ruisleipää.
Sysmän Yhtenäiskoulun opetussuunnitelma pitää sisällään käsitteen ”monialainen opintokokonaisuus”, MOK, ja yhtenä aineena siihen kuuluu kotitalous. Oppitunneilla on valmistettu kotitalousopettaja Pirjo Variksen johdolla perinneruokia kuten lipeäkalaa ja läskisoosia.
Viime viikolla 7-luokkalaiset suuntasivat matkansa Rapalan tien varteen, missä Päivi Linna opetti kotonaan ruisleivän tekemisen salat. Päivi on pitänyt leipäkoulua halukkaille jo vuosien ajan.
Päivin ruisleivän juuri on 60 vuotta vanhaa ja perua hänen äidiltään. Leivänteon vaiheet lyhyesti kerrattuna ovat taikinan teko (vettä, jauhoja ja juuri), sekoittaminen eli härkittäminen ja sitten odotetaan taikinan käymistä (valmista kun kuplii). Kuplimisen jälkeen vuorossa on käsin suoritettava alustus (lisätään suola ja tarvittaessa jauhoja) ja hyviin tapoihin kuuluu lopuksi taikinan siunaus. Taikinasta irrotetaan sopivan kokoisia möykkyjä jotka leivotaan leipojan haluamaan muotoon. Ennen paistamista leipiin pistellään reikiä, vaikkapa haarukalla.
Päivi Linna sanoo lämmittäneensä isoa tuvanuunia kolmena päivänä ja paistamislämpötila on noin 300 astetta. Ennen leipien asettamista uuniin sen arina puhdistetaan huolellisesti. Milloin leipä on valmis pois otettavaksi, sen kertoo kokeneen leipojan silmä ja sormen koputus leivän pohjaan.
Linnan uuniin laitettiin paistumaan kaikkiaan kuutisenkymmentä leipää, joten kaikki oppilaat saivat kotiinviemisiksi oman lämpimäisen.
–Kymmenen litran taikinasta tulee 36 leipää, kertoi Päivi Linna.
Oppilaat totesivat, että kovin monessa kodissa ei valmisteta itse leipää. Ehkä jollekin leipäkoululaiselle jäi mieleen leivänvalmistuksen prosessi ja jatkossa löytyy intoa kokeilla sitä itse.

Kuvassa: Ilja suoritti taikinan härkittämisen Päivin valvovan silmän alla. Työkalun nimi on loogisesti härkin – joissakin murteissa vierin.