Ransu Karvakuono

Kyösti Piippo
SYSMÄ

TV2:n Pikku Kakkonen -ohjelma täytti 40 vuotta ja esitti elämänkertansa viime viikolla ja tässä historiikissa sysmäläissyntyinen Ransu -nukkekoira näytteli hyvin merkittävää osaa.
Eevaliisa Holma-Kinnunen valmisti Onkiniemellä nukkeja teattereille, televisiolle ja yksityisille tilaajille. Eevaliisan puoliso, Raimo J. Kinnunen oli esittänyt vuonna 1975 Iiro -nukella Pikku Kakkosen ohjelmaa alle kouluikäisille Maija Salon ohjauksessa. Pikku Kakkosen toimitusjohtaja Pertti Nättilä tuli Suvi-Pinxin näyttelyyn tutustumaan Eevan nukkeihin ja pohdiskeli miesroolien lisäystä ohjelman nukkekaartiin.
–Iiro -nukke lähti Tampereelle tutustumaan tilanteeseen, kertoo Raimo J. Kinnunen.
Muutaman päivä päästä Iiro tiedotti, että Nättilä haluaa nuken. Sellaisen hauskan kaverin, lasten kumppanin, joka puhuu Tampereen murteella.
–Eevulla oli valmiina Tosca -nukke (siitä tuli Ransun äiti) ja Mauri Mosso, mutta ne eivät Eevalle kelvanneet. Hän veti esiin kuvan, missä Ransu esiintyi itsensä näköisenä ja hauskana, kaikkien rakastamana Karvakuonona.
Syksyllä 1978 kävi Onkiniemen ateljeessa kuhina, kun kankaat viuhuivat suurella pöydällä. Ransu alkoi kohentua.
–Ison pöydän päällä oli ompelutarvikkeita ja peili, josta Eevu katseli nuken naamaa milloin sivulta, alhaalta, ylhäältä ja takaa.
Syntyi Ransu, jonka Eeva lähetti Pikku Kakkosen toimitukseen. Lisäksi syntyi suuri määrä muitakin nukkeja, näiden artikulaationukkien lisäksi keppinukkeja ja tavallisia alaluokan käsinukkeja, joissa sormet toimivat nuken käsinä.
Raimo J. Kinnunen sanoo tavanneensa ihmisiä, jotka ovat tunnustaneet Ransun ja muiden Eevan nukkien vaikuttaneen elämäänsä. Saman myöntää luonnollisesti Kinnunen itsekin.
–Vaikka olin enemmän kirjailija  kuin nukettaja, elin keskellä nukkemaailmaa. Se käsitti 3500 nukkea kolmessa talossa. Koululla minulla oli Ransun serkku opettamassa lapsia mm. englannin kielessä – artikuloin nukeilla ” I am sitting, I am standing” –  ja iltasella oli muutaman kymmenen nukkekatras esiintymässä opettajaryhmälle. Kesäisin nukkenäytöksissä kävi lapsia bussilasteittain.
Onkiniemen nukketalossa elettiin täyttä elämää, iloista ja monitasoista. Kinnuset työllistivät bussifirmoja, kangaskauppiaita, ja postin väkeä. Siinä ohessa he kasvattivat kolme omaa lasta ja 300 koululaista Onkiniemen koulussa.
Nykyään Jyväskylässä asuva Raimo J. Kinnunen sanoo kaipaavansa Sysmää, sen viljapeltoja ja metsiä, järviä ja jokia, ihmisiä, aikuisia ja lapsia, jotka ovat kasvaneet yli mittansa.
Ja Ransu vilahtelee edelleen silloin tällöin Pikku Kakkosen ruudussa.
Nukketalon toiminnoissa paljon mukana ollut Jukkapekka Kinnunen asuu tällä hetkellä vaimonsa Marjatta Ahvenaisen kanssa nukketalossa, missä menneestä muistuttaa enää muutama Eevaliisan tekemä nukke.