Putket säästyneet säältä

Tänä talvena pakkasen aiheuttamilta putkivaurioilta on säästytty lähes kokonaan – ainakin toistaiseksi. Sähkökatko on silti kavala vihollinen niin asuinkiinteistöissä kuin vapaa-ajanasunnoissakin, sillä se jäätää putket ja aiheuttaa vesivahingon. Vahinkoon voi kuitenkin varautua käyvin konstein.

Hartolalaisen LVI-Ala Oy:n omistajan ja yrittäjän Risto Tikan mukaan tänä talvena ei pakkasesta aiheutuneita ongelmia ole juurikaan ollut. 20 asteen pakkasia kylmempiä ilmoja on ollut vähän ja pakkasjaksot ovat olleet lyhyitä. Lisäksi lunta on satanut sen verran, että maa ei ole päässyt jäätymään kovin syvältä. Esimerkiksi viime talvena lunta oli vähän, ja huonosti eristetyt vesikaivot jäätyivät ja niitä sulatettiin höyryllä auki urakalla. Tikka muistuttaa kuitenkin muun muassa riittävän peruslämmön merkityksestä vahinkoihin varautumisessa.

-Yleensä vahingot ovat seurausta jäätymisestä, joka voi aiheutua esimerkiksi sähköjen katkeamisesta. Tällöin lämmitys ei toimi. Tai sitten on voinut olla pitkä pakkasjakso ja vapaa-ajan asunnossa on pidetty matalaa peruslämpöä. Jos pakkasjakso on pitkä, rakenteet kylmenevät ja lämmityksen teho ei riitä, Tikka kertoo. Pahimmillaan vahingot ovat kymmeniä tuhansia euroja.

Vanhemmissa taloissa putkien epäedullinen sijainti rakenteissa ja puutteellinen eristys aiheuttavat ongelmia. Joskus on syynä ilkivalta, asuntoon on esimerkiksi murtauduttu, ja vorot ovat lähtiessään katkaisseet sähköt ja jättäneet ovet auki, jolloin sisätiloissa on pahimmillaan sama määrä pakkasta kuin ulkona.

-Ensimmäisenä teemme tarvittavat korjaustoimenpiteet, ettei vahinko laajene. Monesti vahingon vahingon ollessa laaja mukana on myös vakuutusyhtiön edustaja arvioimassa vahingon laatua. Korjaustoimenpiteiden yhteydessä katsotaan myös, mitä muutoksia pitäisi tehdä, ettei vastaavaa pääse tapahtumaan helposti toistamiseen.

Tikalla on myös lääkkeet vahinkojen estämiseen ja niiden minimoimiseen.

-Jos asunto on asumatta pitkiä aikoja ja jos on mahdollista saada esimerkiksi puhelimeen hälytys mahdollisesta sähkökatkosta tai lämmönlaskusta, tämä kannattaisi tehdä. Lisäksi voisi sopia lähinaapurin kanssa valvontakäynneistä. Nykyisin on myös mahdollista saada tarkastuskäyntipalvelua mökkitalkkareilta tai lvi-liikkeistä. Jos putkistot ovat vanhoja ja rakenteiden sisällä, voi harkita myös putkien uusimista pintaan, jolloin ne ovat helpommin seurattavissa ja tarvittaessa helpompia tyhjentää, jos asunto jää kylmäksi.

Tikka suosittelee kaikille vapaa-ajanasukkaille hälytyksen järjestämistä tai tarkastuskäyntejä kovien pakkasjaksojen aikana.

-Myöskään peruslämpö teknisessä tilassa, jossa on vesikalusteita tai -johtoja, ei saisi olla kovin matala. Jos sähkö katkeaa, tila jäähtyy nopeasti. Lisäksi vesipumppu kannattaa kytkeä päältä. Jos vesijohto jäätyy ja sulaa uudestaan, niin useimmiten vesijohto rikkoutuu ja päälle jäänyt pumppu pumppaa taloa täyteen vettä. Asunnoissa, joissa on vesimittari ja kunnallistekniikka, kannattaisi talvella pitkän poissaolon ajaksi sulkea tontilla oleva vesijohdon talosulku. Sama pätee myös asuinkiinteistöihin.

Eniten riskejä aiheuttavat lumisateet, jos ne muodostavat puiden oksille lumikuormaa ja tykkylunta. Se voi katkoa oksia ja puita avolinjojen päälle. Myös pitkään jatkuva pakkanen, joka kylmentää rakenteita, lisää jäätymisriskiä. TK