Posti ei tule aina perille, missä mättää??

Mika Sankari
HARTOLA, SYSMÄ

Posti laajensi keväällä sanomalehtien varhaisjakeluaan. Jakelusepät Oy:n varhaisjakelutoiminnot siirtyivät näin ollen Postin hoidettaviksi Päijät-Hämeessä. Osa työntekijöistä siirtyi vanhoina työntekijöinä Posti Palvelut Oy:n palvelukseen. Muutoksen yhteydessä luvattiin, että lehtien tilaajille muutos ei näy ja jakeluajat pysyvät ennallaan. Aivan näin kitkattomasti asiat eivät ole kuitenkaan sujuneet, ja Lähilehden tilaajilta on saapunut vihaista palautetta eri kanavia pitkin. Erityisesti taajamien ulkopuoliset alueet ovat kärsineet useaan otteeseen viivästymisistä. Yritimme selvittää, mistä asia voisi johtua.

Ongelmia Lähilehden jakelussa
Viimeisten kuukausien aikana ilmenneitä jakeluongelmia ovat olleet mm.
-Taajama-alueen ulkopuolella pieleen mennyt Kesänumeron täyspeittojakelu
-Roskiksista löytynyt jakamattomia lehtinippuja
-Väärään osoitteeseen toimitettuja lehtiä
–> Seurauksena kymmeniä valituksia ja reklamaatioita lehdestä riippumattomista syistä.

Päivi Salonen, Posti Oyj
-Hartolan ja Sysmän alueista monien muiden kuntien ohella vastaava Pauli Hirvonen on nyt lomalla, ja toimin hänen sijaisenaan. Tunnen viimeisimmän (heinäkuisen) tapauksen parhaiten. Silloin lehdet eivät saapuneet meille tänne Lahden päähän ollenkaan jaettaviksi. Vika oli sillä kerralla Helsingin päässä, koska Postin ohjauskeskuksesta ei jostain syystä lähtenyt mitään lähetystä eteenpäin. Se ei valitettavasti tullut jakoon, ja kyseinen prosessi on käyty läpi tarkasti. Varmistuksia tehdään, ja asiaan kiinnitetään isoa huomiota. Lehti saa sille kuuluvat palvelunsa. Työvoimatilanne on hyvä vastuualueella, eikä lehtien saapuminen ole siitä kiinni. Jakajilla on käytössään oma (postimobiili)sovellus, jonka avulla he hoitavat jakelunsa.

Jakajan näkemys
-Esa Jakelut vaihtui Jakeluseppiin, ja sitten Posti Palveluiksi. Tuntuu, että ei se ainakaan paremmaksi ole mennyt näiden muutosten myötä. Päiväposti lajitellaan Heinolassa, ja tuodaan sieltä valmiiksi lajiteltuna jakajille. Siellä ei osata kuitenkaan huomioida paikallisten asukkaiden muuttoja ja muita paikallisten jakajien tietämiä asioita. Näin ollen jakeluvirheet sekä viivästykset lisääntyvät ja se aiheuttaa turhaa työtä. Sairaslomat ruuhkauttavat entisestäänkin pienellä porukalla tehtävää työtä. Taajama-alueiden varhaisjakelussa taas toimitaan entiseen tapaan eli lajitellaan lehdet itse ja lähdetään sen jälkeen jakamaan. Saa nähdä, mikä seuraavaksi muuttuu. Ihan varmasti jotain tapahtuu.

Toimitus vastaa
-Ongelmista on reklamoitu tämän vuoden aikana useaan otteeseen Postin suuntaan, mutta vastauksia on saatu niukanlaisesti.
-Jakeluongelmat ovat pääasiassa johtuneet Postin toiminnasta.
-Teemme kaikkemme, jotta asiakkaat saavat lehtensä, kuten kuuluukin.

Lähilehteä julkaisevan Sysmän Sanomat Oy:n toimitusjohtaja Marttina Lallukka on pettynyt postin toimintaan.
– Ensimmäisen jakeluhäiriön reklamaatioon mikä koski kesänumeron laajaa jakelua, Posti vastasi ja lupasi tutkia häiriön syyt ja tehostaa jatkossa jakelua. Viimeisiin reklamaatioihin olemme saaneet vastaukseksi ”inhimillinen virhe”, joka tuntuu nyt neljännen kerran sanottuna jo tekosyyltä.

Lallukka tähdentää, että kaikki jakeluun liittyvät häiriöt koituvat viimekädessä lehden maksettavaksi.
– Harmillista on se, että jakeluvirheitä epäillään monta kertaa ensimmäiseksi lehden tekemäksi. Lähilehti lähtee aina ajallaan painoon ja jakeluun, joten tältä osin ei lehden ilmestymiselle normaalissa aikataulussa synny minäänlaisia viivästyksiä eikä muita häiriöitä.