Pöllönpöntöt Raimo Salosen erikoisalana

Mika Sankari
HARTOLA

Pesimäkausi alkaa olla ohi, mutta linnuista on aina mukavaa kertoa.

-Pöllöjen määrä riippuu myyräkannasta eli ne pesivät hyvänä myyrävuotena, mutta huonona eivät tee poikasia. Esimerkiksi viirupöllöt syövät myyrien lisäksi toki muutakin. Olen ollut pitkään kiinnostunut pöllöistä, ja niiden käyttäytymisestä. Pöllönpönttöjä eivät monet tee, joten niille on ollut tilausta. Pöllöt tarvitsevat koostaan riippuen hieman erityyppisiä, isoja pönttöjä. Aiheeseen on tullut tutustuttua myös kirjallisuuden kautta, Raimo Salonen kertoo.

Toki lukemattomille muillekin linnuille on hänen toimestaan koteja rakennettu. Rakennusmateriaalien tulee täyttää tietyt kriteerit.
-Jotain tuulenkaatoja voi hyödyntää, mutta muuten laudat on hankittava. Pitää olla sahapintaista lautaa, jotta poikaset pääsevät kiipeämään sitä pitkin pois pöntöstä.

Etuosan täytyy lisäksi olla rakennettu yhdestä laudasta, jotteivät poikasten kynnet jää kiinni rakoihin tai muihin epätasaisuuksiin, Salonen painottaa.

Salonen kertoo valmistaneensa isojen ja pienten lintujen pönttöjä kahdeksan vuoden ajan. Koronan takia viimeiset pari vuotta menivät myynnillisesti aikalailla ohi, joten varastossa on ollut valmiita pönttöjä.
-Aluksi teimme niitä yhdessä Tuula-vaimon kanssa omaksi iloksemme omille maille vietäviksi ja tutuille. Kävin välillä torillakin myymässä. Sittemmin olemme myyneet niitä mm. Jari-Pekan pihalla ja viimeksi niitä oli esillä myös Tavarataivaan viereisessä ikkunassa, mies kertoo.

Ostajat löysivät paikalle ja katsoivat samalla erilaisista linnunpöntöistä kertovaa näyttelyä. Kesäkuun alusta alkaen kyseisellä paikalla alkoi uusi Kuningaskunnan Ideatiimin suunnittelema näyttely.

Kuvassa: Raimo Salonen kävi pöntönmyyntihommissa Jari-Pekan pihassa.