Oppitunti striimattiin maailmalle Sysmästä

Ilkka Hörkkö
SYSMÄ

Sysmän Yhtenäiskoulun tuntiopettaja Tanja Seppälälle ehdotettiin syksyllä striimattavan oppitunnin pitämistä. Hän opettaa englannin kieltä koulussa luokille 3.-7. Taustana on Suomen koulujärjestelmän kiinnostavuus ja menestys kansainvälisesti. Vaikka viimeisimmissä mittauksissa ei Suomi ole huipputuloksiin yltänytkään, ovat mm. suomalaiset oppilaslähtöiset työtavat kouluissa kiinnostuksen kohteena.

Kun kansainväliset kouluvierailut 2000-luvun alussa lisääntyivät, toimintaa varten perustettiin Opetushallituksen toivomuksesta yritys. Se on nimeltään VisitEDUfinn. Yritys on organisoinut kouluvierailuja. Korona-aikana toiminta siirtyi verkkoon, mutta syksyn aikana on taas normaalejakin vierailuja voitu toteuttaa.

Tanja Seppälän oppitunnin piti olla vasta tulevan vuoden puolella, mutta se aikaistui. Yhtenäiskoulun rehtori Simo Sinervo oli aiemmin tehnyt yhteistyötä VisitEDUfinn koordinaattorin Suvi-Krista Westlingin kanssa. Sinervo esitti Seppälälle oppitunnin striimaamista.

-Idealle ei saanut sanoa ei vaan ehkä, hän muisteli.

Vaikka tilanne tuntui jännittävältä, hän päätti suostua. Laitteiston osalta koululla oli täysi valmius striimaukseen.

Lähetettäväksi tunniksi valikoitui 7:nnen luokan englannin tunti. Iso, yli 20 oppilaan ryhmä on normaalisti englannissa jaettuna, mutta striimatulle tunnille haluttiin ”filmitähdiksi” ainutkertaiseen tilaisuuteen koko 7. luokka. Kun asia muutama päivä ennen striimausta kerrottiin huoltajille ja oppilaille, oli suhtautuminen positiivisen yllättynyttä.

Järjestäjän puolelta ainoa toivomus oli, että tunti sisältää erilaisia työtapoja. Itse tunti meni alun pieniä ääniongelmia lukuunottamatta hienosti. Tunti oli Seppälän mukaan hyvin normaali, hän käyttää erilaisia työtapoja ja aktivoi oppilaita jokaisella tunnillaan.

Striimausta seuraamassa oli koululuokka tai opettaja mm. Puolasta, Romaniasta, Brasiliasta ja Intiasta. Tunnin päätteeksi seuraajat saivat esittää kysymyksiä. Ihmettelyn aihe oli vaikkapa oppilaiden kengättömyys luokassa. Myös esitettiin kysymys, ovatko oppilaat aina näin aktiivisia tai miten luokassa kontrolloidaan läksyjen tekemistä.

Kokemuksen jälkeen Tanja Seppälä oli iloinen ja helpottunut. Hän totesi pienen jännityksen karisseen tunnin alettua.

-Eihän tämä eronnut mitenkään tavallisesta, tätä teen viisi päivää viikossa, totesi Seppälä lopuksi.

Kuvassa: Opettaja Tanja Seppälä pohjoisirlantilaisen Giant’s Causewayn basalttipylväillä (kuva Tiina Virtanen).