Opistosihteeri Tarja Palvi

Helena Mäkinen
HARTOLA

Tarja Palvin nimi pomppaa Itä-Hämeen Opiston yhteydessä esiin tämän tästä. Kukas tämä Tarja on?

Et taida olla Hartolasta kotoisin, oletko asunut täällä kauan?
–Olen Jaalasta kotoisin ja olen ehtinyt asua Kotkassa ja Porvoossa. Muutin Hartolaan 25 vuotta sitten, työt opistolla aloitin reilut 1 ½ vuotta sitten. Olin ollut Viittakiven vastaanottokeskuksissa Heinolassa ja Lahdessa etuuskäsittelijänä. Kävin täällä opistolla tapaamassa suomen kielen koulutuksessa olevia turvapaikanhakijoita ja toin tänne vastaanottorahoja muutamalle. Täällä oli tarpeen apu ja minulla olivat työt loppumassa, niinpä tulin tänne muutamaksi viikoksi töihin. Niin siinä sitten kävi, että jäinkin tänne!

Millaista tänne oli asettua?
–Se oli todella helppoa. Toimistossa on hurjan mukava porukka: Kirsi Jokinen, Leila Seppänen ja Saija Kivelä. Meillä on tosi hyvä työilmapiiri. Kansalaisopiston kursseja suunnitteleva Leila Seppänen on ollut todella erinomainen työhön perehdyttäjä.

Mitä töihisi kuuluu?
–Kansalaisopisto työllistää eniten, nyt tuuraan Jokisen Kirsiä hänen lomansa ajan kansanopiston lyhytkursseihin liittyvissä tehtävissä. Lukiolaisten asioita hoidan myös ja mitä milloinkin eteen tulee. Tänne saattaa tulla joku kysymään jotain, puhelin soi – tykkään laajasta työkuvasta. Kokonaisuus on toimiva ja saan tehdä monenlaisia töitä.

Millä tavalla kansalaisopiston kursseja kehitetään?
–Pyysimme viime lukuvuonna kaikilta kursseille osallistuneilta palautteet. Saimme hurjan määrän toivomuksia, osassa niistä on tietysti päällekkäisyyttä. Mutta mahdollisuuksien mukaan pyrimme toivomuksia toteuttamaan, olemmehan täällä kurssilaisia varten. Koonnissa on ollut kova työ. Etsimme opettajia, jos jollakulla on jokin erityistaito ja haluaisi tulla vetämään ryhmää, meihin saa ottaa yhteyttä. Erityisesti kädentaito- ja liikuntaryhmiin kaivataan opettajia.
–Toivomme, että saisimme nuoria enemmän mukaan kursseille. Kansalaisopisto on sanana ”vanha”, se saattaa säikyttää nuoria, mutta kurssit ovat kaikenikäisille. Kansalaisopiston kurssit eivät ole kalliita. Opintopassi on vähän kalliimpi, mutta sillä voi osallistua usealle kurssille. Nuorilta kaivataan myös kurssi-ideoita.

Oletko itse ehtinyt kursseille?
–Liian vähän, enemmän pitäisi ehtiä. Olen osallistunut joillekin kädentaidonkursseille ja käynyt katsomassa esim. pajunpunontaa. Ihmeellistä, miten taidokkaita töitä sielläkin oli. Tosi paljon olisi kursseja, joille tekisi mieli osallistua, mutta kotonakin on puuhaa. Jälkikäteen harmittaa monesti, kun ei tullut lähdetyksi. Varsinkin kädentaidon kursseilla olisi mukava käydä enemmänkin.

Miten jaksaa lukio?
–Meillä on tosiaan tässä saman katon alla neljä oppilaitosta: kansalaisopisto, kansanopisto, lukio ja musiikkikoulu. Kansalaisopisto toimii Hartolassa, Pertunmaalla ja Sysmässä, musiikkikoulu Hartolassa ja Sysmässä. Lukioomme on jatkuva haku, mutta mielellään aloitus syyslukukauden alkaessa elokuussa tai jos vaihtaa oppilaitosta, niin jaksojen nivelvaiheessa. Jos tulee peruskoulusta tai jostain muusta oppilaitoksesta (eli ei ole käynyt aiemmin lukiota), niin täältä saa läppärin omaksi ja nyt myös kaikki kurssikirjat maksutta käyttöönsä. Asuntolassa asuminen ja ruokailu ovat maksuttomia kouluviikon ajan maanantaista perjantaihin. Lukiolaiset saavat myös osallistua maksutta sekä kansanopiston että kansalaisopiston kursseille. Kansalaisopistossa voi opiskella vaikkapa uutta kieltä.

Miltä näyttää Kaikulanmäen matkailuyhteistyö?
–Yhteistyötä kehitetään koko ajan opiston, Linna-hotellin ja Hartola Golfin kesken. Se on loistava juttu, koska tässä ollaan kaikki lähekkäin ja puitteet ovat hyvät. On mukavaa nähdä vilskettä Kaikulanmäellä. Ja Linna-hotellissahan ruoka on aivan erinomaisen hyvää, poikkeuksetta tulee positiivista palautetta.