Nyt Riittää!

Hämeen poliisilaitos on toteuttamassa monien yhteistyötahojen kanssa Nyt riittää -pilottihanketta koulukiusaamisen vähentämiseksi. Hankkeen aikana on luotu toimiva menetelmäpaketti yhdessä nuorten kanssa. Nuoret ovat kertoneet kokemuksiaan kiusaamisista ja kuvailleet millaista tukea aikuisilta ja kouluyhteisöltä kaivataan kiusaamistilanteessa.

Nyt riittää -hankkeen ydinryhmä kokoontui Hämeen Poliisipiirin lähipoliisikoordinaattori Vesa Okkolan johdolla Sysmän yläasteelle kertomaan vanhemmille ja opettajille kiusaamiseen ja ennen kaikkea sen ehkäisemiseen liittyviä yksityiskohtia.

Yläasteen luokkiin oli perustettu neljä rastia, joilla jokaisella oli oma tärkeä teemansa. Ykkösrastilla käsiteltiin reaalimaailmassa esiintyvää kiusaamista, kakkosrastilla kuultiin kiusatun oppilaan kokemuksia ja ajatuksia, kolmosrastilla pääosaan nousi nettikiusaamisen laajuus ja nelosella osallistujille näytettiin ajatuksia herättävä lyhytfilmi kiusaamisesta.

Kierroksen ekarastilla lähipoliisi Vesa Okkola kertoi oman tarinansa, hänkin oli aikoinaan koulukiusattu lihavuuden takia. Hän pääsi eroon kiusaamisesta urheilun avulla; nuori mies hoikistui ja tilanne muuttui ratkaisevasti. rastilla olivat paikalla myös kaksi maahanmuuttajaa; turkkilaistaustainen Özlem Basboga ja Kongosta Suomeen saapunut Alain Ngoga. Suomeen tulon jälkeen molemmat joutuivat kiusatuiksi kielitaidon puutteen, kulttuurierojen ja ihonvärin seurauksena. Molemmat olivat kuitenkin mukautuvia ja ennen kaikkea sitkeitä ja käänsivät kiusaamisen voitokseen.

–Kiusaaminen maahanmuuttajia kohtaan johtuu monista ennakkoluuloista. Kun kerrot kiusaajille asioiden oikean laidan ja osoitat käyttäytymiselläsi ennakkoluulot vääriksi, tilanne muuttuu, totesivat iloiset Özlem ja Alain.

Lähipoliisi Marko Laraste kertoi omalla rastillaan nykypäivän muotiongelmasta, kiusaaminen tapahtuu netissä. Larasteen mukaan netin käyttö alkaa nykynuorella niin varhain, että opetus sen oikeaan käyttöön olisi aloitettava jo ala-asteella.

–Lapset ja nuoret eivät yksinkertaisesti tiedä, miten netissä pitää käyttäytyä!

Laraste tiesi kertoa, että 80% nuorista on joutunut kokemaan nettikiusaamista ja poliisi on joutunut selvittelemään satoja koulutapauksia rikoksina.

–Henkinen väkivalta on yleensä vaikutuksiltaan raaempaa kuin fyysinen kiusaaminen ja kiusaamisen jäljet putkahtavat monesti esille vasta aikuisiässä. Pahimmillaan kiusaaminen johtaa kiusatun itsemurhaan ja poliisilla onkin tieto monista tällaisista surullisista tapauksista.

Poliisi antoi muutamia käytännön ohjeita kotona tapahtuvan nuoren nettikäyttäytymisen valvomiseksi; ala-asteikäisen lapsen tietokoneen paikka ei ole lapsen omassa huoneessa, vanhempien pitää tietää miten nuori nettiä käyttää. Toinen käytännön neuvo oli netin välityksellä lähetetyn laittoman kiusaamisuhkauksen tulostaminen. Se toimii useimmissa vakavissa kiusaamistapauksissa ratkaisevana todisteena, jos kiusaaminen ylittää rikoskynnyksen.

Nelosrastilla paikalla olivat Tina Homberg-Kalenius ja Saija Salmi Valopilkku -hankkeesta. He antavat työkseen tukea ja apua kiusaamista kokeneille sekä kiusattujen lasten vanhemille.

–Ihmiset voivat ottaa meihin yhteyttä pieneltäkin tuntuvissa kiusaamistapauksissa ja tarjoamme heille keskusteluapua ja tietoa niin nuorille, aikuisille kuin perheillekin. Järjestämme vertaistukiryhmiä sekä ja kohtaamme kiusattuja yksilö- ja perhetapaamisten muodossa. Toimintamme perustuu vertaistukeen ja tarjoamme sitä myös puhelimitse ja sähköpostitse kertoi Saija Salmi.

Kiusaamisillan järjestämiselle näytti olevan tarvetta, sillä paikalle saapui runsas lasten vanhempien joukko. KP