Mölkkyhuumaa Vintturin kisoissa

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Mölkky -heittopeli on kehitetty Päijät-Hämeessä ja pelin nimi on pieni protesti englanninkielen villitykselle. Peli muistuttaa ikivanhaa perinnepeliä kyykkää ja sen välineitä ovat heittokalikka (mölkky) ja keilat. Keilat ovat numeroituja ja niiden kaataminen 50 pisteen saavuttamiseksi on pelin selkeä filosofia.

Vintturin mölkkykisaa on pelattu säännöllisesti 10 vuotta, vain viime kesä jäi koronan vuoksi väliin.

– Tämä on Vintturin 10-vuotiskisa ja joukkueita tuli paikalle ennätysmäärä, peräti 19, kertoi kisan järjestelyistä vastannut Jouko Halonen.

Paikalle tuli paikkakuntalaisia, mökkiläisiä ja pelaajia myös kauempaa, mm. Luhangasta, Lahdesta ja Järvenpäästä.

Halosen mukaan mölkky elää ja voi hyvin näinä aikoina. Pelikentän voi pystyttää miltei joka pihaan ja välineiden hankinta ei paljoa maksa. Pelin säännöt ovat selkeät ja kaikki oppivat tuntemaan mölkyn hetkessä.

Vintturin kisan palkinnot ja muut pikkukulut voitiin peittää osallistujamaksuilla, arvokas kiertopalkinto on tietysti tärkeämpi – ja voiton tuoma kunnia. Tämänvuotinen runsas joukkueiden määrä vaati kilpailulta alkusarjan ja välierät ennen finaalia.

Vesa Kantonen ja Jussi Lehtosalo kertoivat alku-sarjojen jälkeisellä tauolla tapahtuman olevan Vintturille yksi kesän kohokohta.

– Leikkimielisen, mutta tosissaan heitettävän kisan lisäksi tavataan tutut ja vaihdetaan kuulumiset.

Paikalle saapui Lahdesta Kari Järvinen. Häntä voidaan pitää melkeinpä mölkyn ammattilaisena.

– Ensimmäiset MM -kisat heitin vuonna 2008 ja sen jälkeen kaikki vastaavat. Tämä vuosi jäi väliin, ne kun sattuivat olemaan juuri samana viikonloppuna Vintturin kanssa.

Kari on kisannut läpi vuosittain SM-kisat sekä heittää Lahdessa kortteliliigaa. Joka viikolle riittää mölkky -lähtöjä.

– Yhteishenki, pelin yllätyksellisyys ja edullisuus vetävät lajin pariin.

Team Hutin pelaajat Tuula Mäkinen, Jari Turunen ja Tarja Ahlgren lepäilivät alkusarjan jälkeen. Teamin jäsenet olivat tyytyväisiä, sillä jatkopaikka välieriin oli varmistettu. Joukkue osallistui ensimmäistä kertaa Vintturin turnajaisiin.

– Kesäisin muutan kerran olen heitellyt. Tämä on tosi mukava tapahtuma ja soveltuu hyvin kesäiseen ohjelmaan, totesi Tuula Mäkinen.

Joukkue menestyi ensikertalaiseksi loppujen lopuksi hyvin, tuloksena kilpailun 5. sija 19 joukkueen joukossa.

Lopputulokset:
1) Tumpelot: Mervi ja Jari Salin, 2) Jakari, 3) Oka, 4) Kujakatit, 5) Team Huti, 6) Exät, 7) No Body, 8) MC Musta Lehmä, 9) Kippis, 10) PePa.

Kuvassa: Team Huti tuumaustauolla. Vasemmalta Tuula Mäkinen, Jari Turunen ja Tarja Ahlgren.