Liikuntaa lääkkeeksi

Liikunta voi olla lääke. Näin uskotaan Hartolassa, jossa on tarjottu kuntalaisille liikuntaneuvojan palveluita jo vuodesta 2012. Tänä vuonna liikuntaneuvojan palveluita on käyttänyt lähes 30 kuntalaista. Heistä noin puolet on saanut lääkäriltä tai terveydenhuollon ammattilaiselta kuten diabeteshoitajalta tai fysioterapeutilta lähetteen, jonka perusteella he ovat päässeet liikuntaneuvojan vastaanotolle.

– Lääkärin tai hoitajan lähetteellä tulleilla asiakkailla on selkeä asia, johon he hakevat vastinetta liikunnalla. Liikunnasta voi saada helpotusta esimerkiksi diabetekseen ja kolesteroliin, kertoo liikuntaneuvoja Hannele Kaperi.

Puolet asiakkaista on tullut Kaperin vastaanotolle omasta aloitteestaan. Omatoimisesti liikuntaneuvojan pakeille hakeutuneilla on yleensä jonkinlaista liikuntataustaa.

– Liikuntaneuvontaa saa, vaikka ei olisi mitään sairauksia, Kaperi sanoo.

Jatkossa palvelua saavat entistä enemmän esimerkiksi lapsiperheet ja enemmänkin liikkuvat aikuiset. Tämän takaa Hartolan kunnan opetus- ja kulttuuriministeriöltä saama hankeraha, joka on tarkoitettu aikuisten terveysliikunnan kehittämiseen.

Mitä liikuntaneuvonnassa sitten tehdään? Haastattelupäivänä Kaperi oli ollut ohjaamassa asiakkaita kuntosalilla. Yhden asiakkaan kanssa hän oli pyrähtänyt lenkkipolulle. Iltapäivällä hän veti vielä zumba-tunnin.

– Jonkun asiakkaan kanssa riittää kerta, jonkun kanssa tapaamme monta kertaa. Esimerkiksi painonpudotuksessa vuosi on lyhyt aika, Kaperi muistuttaa.

Yleisimpiä akilleenkantapäitä ovat Kaperin mukaan liiallinen istuminen, sekava ateriarytmi, aamupalan poisjättäminen ja liian vähäinen vedenjuonti.

Pienillä asioilla voisi vaikuttaa terveyteen.

– Liikuntaa voi harrastaa kymmenen minuutin pätkissä. Television mainoskatkoilla voi nostella vaikka käsipainoja. Mutta tiedän, että passiivisuudesta on vaikea päästä irti. Kyllä sitä itsekin jää töiden jälkeen helposti sohvalle, myöntää Kaperi. A O-O