Kutkuttava puheenaihe – PÄÄTÄIT

Koulun alku näkyy selkeänä piikkinä päätäiden esiintymisessä ja perheiden onkin syytä olla tarkkana, mikäli koululaisen päänahkaa tuntuu kutisevan ja on syytä epäillä kutinan aiheuttajaksi täitä.

Oireet
Päätäi (Pediculus humanus var capitis) on tuskin silmällä nähtävä, ihmisen loisena elävä hyönteinen. Täi on vikkeläliikkeinen ja asuu ihmisen hiuksissa, enimmäkseen korvien takana ja niskassa. Vastoin vanhoja luuloja, täiden esiintyminen ei kerro huonosta hygieniasta, vaan ne viihtyvät puhtaassa tukassa jopa rasvaista kuontaloa paremmin. Täinaaras munii hiusten tyveen lukuisia munia eli saivareita, jotka kuoriutuvat noin kymmenen päivän kuluttua. Saivareet voi erottaa paljain silmin ja ne ovat tiukasti kiinni hiuksissa, toisin kuin hilse. Koska niitä on kuitenkin vaikea havaita, tartunnan toteamiseksi otetaan avuksi tiheäpiikkinen ns. täikampa, jolla hiukset kammataan valkoisen paperin päällä. Paperilta täit on helpompi huomata. Myös saivareiden näkeminen päänahan lähellä riittää diagnoosiin. Proviisori Heta Salo Sysmän apteekista muistuttaa:

– Täiden aiheuttamaa kutinaa ei tule kaikille, joten mikäli koulu tai päiväkoti tiedottaa täihavainnoista, on ne syytä ottaa aina vakavasti ja tehdä perheelle täitarkastus.

Hoito
Päätäit hoidetaan täishampoolla, joita löytyy apteekin valikoimista useita, vaikuttavina aineina joko hyönteisten torjunta-ainetta tai silikoniyhdisteitä. Valikoimista löytyy myös esim. allergisille lapsille sopiva tuote sekä ennaltaehkäiseviä tuotteita. Täishampoota pidetään hiuksissa pakkauksen ohjeen mukaan, 10 – 15 min ja yleensä kertapesu tuottaa toivotun tuloksen. Täishampoon käytön jälkeen täikamman käyttöä jatketaan päivittäin viikosta kahteen, kunnes kaikki saivareet on saatu pois hiuksista. Toinen oleellinen osa hoitoa on pään kanssa kosketuksissa olleiden tekstiilien pesu. Petivaatteet ja muut tekstiilit, jotka kestävät kuumaa, pestään normaalisti 60-asteisessa vedessä. Pipot, kaulaliinat ja esim. takin kaulukset ovat täille otollisia piileskelypaikkoja ja ne käsitellään mahdollisuuksien mukaan joko pakastamalla, saunottamalla tai sulkemalla tiiviisti muovipussiin kahdeksi viikoksi.

– Mitään supersiivousta kotona ei täitartunnan sattuessa tarvitse ryhtyä tekemään, rauhoittelee proviisori Salo.

– Edellämainittujen tekstiilien lisäksi kannattaa käydä läpi esim. usein käytettävät pehmolelut. Aikuinen täi ei elä ilman isännästä saatavaa ravintoa kuin muutaman päivän.

Ennaltaehkäisy
Apteekin henkilökunta tietää kokemuksesta, että täiepidemia toistuu vuodesta toiseen juuri koulun alussa ja toisen kerran talvella. Tartuntojen hillitsemiseksi päähineet ja kaulaliinat kannattaa säilyttää oman takin hihassa. Proviisori Heta Salo tähdentää vielä kahta asiaa:

– Jos koulusta tulee viestiä mahdollisista täistä, on tärkeää tarkistaa koko perhe, koska kaikille ei kutinaoireita tule. Toisaalta, jos itseltä löytyy näitä ilkeitä seuralaisia, on syytä tiedottaa ripeästi asiasta kouluun ja päivähoitoon jo siksikin, että hoitamattomana ongelma kiertyy helposti taas itselle takaisin. Täiden hoito ei ole aivan ilmaista, joten siinäkin mielessä huolellinen kertahoito ja avoin tiedottaminen kannattaa. RP