Konepajan aimoharppaus

Kyösti Piippo
HARTOLA

Vuonna 1974 hartolalainen Seppo Suomi oli vielä vieraalla töissä, kun hän hankki oman sorvin ja teki sillä pieniä töitä omassa autotallissa. Erillisen työtilan hankkiminen tuli ajankohtaiseksi v. 1981, toiminimi muuttui kommandiittiyhtiöksi 1987 ja osakeyhtiöksi 1999.  Kehitys on ollut siitä lähtien nopeaa; sukupolvenvaihdos tehtiin yhtiössä v. 2012, Jani Suomesta tuli toimitusjohtaja ja Seppo siirtyi hallituksen puheenjohtajan pallille. Viimeisten viiden vuoden aikana yhtiö on panostanut voimakkaasti yrityksen laajentamiseen niin fyysisesti kuin teknisestikin.

–Uusia investointeja on tehty joka vuosi, laajennettu tiloja ja hankittu uusia koneita, sanoo toimitusjohtaja Jani Suomi.

Yhtiöllä on tällä haavaa hallitilaa 4800 neliötä  Risulantiellä ja Opintiellä. Työt ovat jakaantuneet paikan mukaan niin, että Risulantiellä valmistuvat sorvattavat kappaleet ja Opintiellä tehdään aihioita ja käsitellään jyrsittäviä kappaleita. Henkilökuntaa yrityksessä on kaikkiaan 13, joista keskimäärin yhdeksän työskentelee Risulantien ja neljä Opintien hallissa.

Konepajan päätuotantosuuntia ovat alihankintatyöt, jäysteenpoisto ja erikoistyökalut.  Jäysteenpoisto perustuu ns. kammioräjähdystekniikkaan, millä poistetaan purseet esim.hydrauliikkalohkoista – kyseisiä järjestelmiä on vain kolme koko Suomessa. Alihankintatuotteita on paljon. Jani Suomi luettelee muutamia; hydrauliikkalohkot, akselit, laipat, erilaiset nipat, rullat, liittimet ja työkalut. Viennin osuus on 35 – 40 prosenttia ja vientikohteina mm. Ranska, Puola, Australia, Saksa, Viro jne.

–Pitkälti vanhoja asiakassuhteita, täsmentää Jani Suomi.

Tuoteperheen suurin liikevaihto tulee aihioiden valmistuksesta. Koko yhtiön liikevaihto on vuositasolla n. 2,2 miljoonaa euroa ja Jani Suomen mukaan tavoitteena on parinkymmenen prosentin nousu ensi vuoden aikana.

Viimeisin, yli miljoonan euron investointi koskee automaatiojärjestelmää, mikä  käsittelee 22 työstökoneen palettia (normaalisti koneessa on kaksi) ja siirtää automaattisesti varastoon valmiit paletit. Automaatio mahdollistaa miehittämättömän tuotannon ilta- ja yöaikaan. Järjestelmän asennustyöt alkavat elo-syyskuun vaiheessa ja valmista pitäisi olla lokakuun lopulla. Järjestelmässä on vielä paikat viidelle lisäkoneelle.

–Pyrimme olemaan valppaasti mukana automaation kehityksessä ja katse on suunnattu aina eteenpäin, vakuuttaa Jani Suomi.

Hartolan kunta sijoittui hyvin kyselyssä, missä etsittiin Päijät-Hämeen yrittäjäystävällisintä kuntaa. Jani Suomen mukaan Hartola onkin hyvä kunta yrittämisen kannalta, joskin konepajan ei ole juurikaan tarvinnut kuntaa vaivata.

–Kunnan elinkeinoneuvojan Seppo Laakson kanssa olemme olleet yhteyksissä monissa asioissa sitäkin tiiviimmin.

Elinkeinoneuvoja Seppo Laakson mukaan uusi investointi tuo lisää automaatiotekniikkaa tuotantoon ja helpottaa työvoimakysymyksissä.

–Konepaja Seppo Suomi on ottanut aimo harppauksen tuotantolinjansa kehittämisessä. Merkittävin kertainvestointi Hartolassa aikoihin.