Kelan maksuviiveet

Anna Onali-Ovaska
HARTOLA, SYSMÄ

Puurohiutaleita, vehnäjauhoja, hapankorppuja, purkkihernekeittoa. Hartolan seurakunnan diakonissa Kirsi Männistö esittelee EU-ruokaa, jota jaetaan veloituksetta tarvitseville. Pakastimessa on S-marketista saatua lahjoitusruokaa, sekin hätäavuksi tarkoitettua.
Ruoka-avulle ja muulle seurakunnan avulle on ollut viime viikkoina erityisen paljon tarvetta. Sen jälkeen kun perustoimeentulotuen maksatus siirtyi kunnilta Kelalle, päätökset ovat myöhästyneet. Maksuviiveet ovat ajaneet ihmisiä tiukalle.
-Tänne tulee ihmisiä, joilla on rahat ihan loppu. Ruoka-apua kysytään viikoittain. Sille olisi tarvetta enemmänkin, mutta kaikki eivät kehtaa kysyä, kuvailee Kirsi Männistö.
Ruokapaketin lisäksi on muitakin keinoja auttaa.
-Pystyn antamaan osto-osoituksia Hartolan S-marketiin. Arvoltaan ne ovat muutaman kympin suuruisia. Lisäksi voin auttaa laskun maksussa ja tehdä maksusitoumuksia apteekkiin, Männistö kertoo.
Laskujen maksussa voidaan auttaa sähkölaskun kaltaisten välttämättömyyksien kanssa.
Seurakunnassa avun hakijoilta kysytään tuloja ja menoja, mutta tiliotteita ei vaadita nähtäväksi kuten Kelassa tehdään.
-Seurakunnassa voimme vastata avuntarpeeseen nopeasti ja joustavasti. Täältä saa tarvittaessa ruokapaketin mukaan vaikka heti. Toimeentulotuen hakeminen ja saaminen on hitaampaa, Männistö sanoo.
Toimeentulotuen maksuviiveet näkyvät tietysti myös kuntien sosiaalitoimistoissa. Sysmän sosiaalijohtaja Minna Veistilä kertoo, että osalle asiakkaista on myönnetty ehkäisevää tai täydentävää toimeentulotukea varsinaisen perustuen myöhästyessä.
Uudistuksessa ehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki jäivät kuntien hallinnoitavaksi. Nämä tukimuodot on tarkoitettu täydentämään perustoimeentulotukea, mutta perustuen viivästysten vuoksi kunnassa on tehty nyt poikkeus asiassa.
-Kuntalaisia ei voi jättää sellaiseen tilanteeseen, että heidän toimeentulonsa vaarantuu kun tuet ovat myöhässä, Veistilä sanoo.
Muitakin seurauksia on ollut.
-Virheellisiä päätöksiä on tullut muutamia. Olemme tehneet kuntalaisten puolesta aika paljon tiedusteluja Kelaan, koska ihmisten on ollut vaikea saada Kelan virkailijoita kiinni, Veistilä kertoo.
Palvelusihteeri Hannele Mäyrä Hartolasta vahvistaa, että maksuviiveitä on myös siellä suunnalla. Kela lähetti alkuvuodesta kaikkiin kuntiin yleiskirjeen, jossa pyydettiin apua toimeentulotukiruuhkan selvittämiseen.
Sekä Hartola että Sysmä joutuivat vastaamaan tiedusteluun kielteisesti.
-Työtä ei olisi voinut tehdä omassa kunnassa, vaan meidän olisi pitänyt lähettää etuuskäsittelijä Lahteen. Se ei ollut mahdollista, koska kaikille työntekijöille oli jo ehditty määrätä uudet tehtävät, toteaa Hannele Mäyrä.
Julkisuudessa on esitetty tietoja, joiden mukaan Kela vaatisi etuuskäsittelijöiltä jopa 20 päätöksen tekemistä päivittäin. Mäyrä pitää määrää kohtuuttomana.
-Yksi henkilö voi tehdä keskimäärin seitsemän päätöstä päivässä. Kovilla on, jos joutuu tekemään 10-12 päätöstä, hän sanoo.
Entä pitääkö Mäyrä uudistusta perustoimeentulotuen siirrosta Kelalle onnistuneena?
-En missään nimessä. Kela haukkasi liian ison osan yhdellä kerralla, Mäyrä sanoo.