Juhannussahti valmistuu nyt

Nyt kun aloittaa, ehtii vielä tehdä sahdin juhannukseksi. Ainakin Hartolan Harassa asuva Antti Pahalahti on sitä mieltä, että pitkään ja hitaasti käytetty sahti maistuu parhaimmalta ja on sitä paitsi vatsaystävällisempää.

Pahalahti on valmistanut perinnejuomaa vajaat kymmenen vuotta. Sahti valmistuu suvun omalla reseptillä ja ikivanhoilla opeilla. Vanhan navetan karjakeittiöstä löytyy painekannella ja letkulla varustettu pata sekä puinen tiinu. Molemmat ovat peräisin ajalta, jolloin navetassa vielä hoidettiin lehmiä.

Kaikki alkaa tiinusta
Sahdin valmistus aloitetaan laittamalla pataan tulet ja kuumentamalla siinä vettä. Padasta johdetaan letkulla höyry tiinuun, jossa sahti keitetään.

Tiinuun kaadetaan säkki mallasta, muutama katajanoksa ja noin 80 litraa kiehuvaa vettä. Vesi lisätään vähitellen. Vettä lisätessä maltaita pitää hämmentää, mutta muuten juoma saa imeltyä itsekseen kolmisen tuntia. Sen jälkeen sitä vielä keitetään höyryllä muutama tunti.

-Sahdin voisi keittää myös suoraan padassa. Mutta silloin juomaa pitäisi sekoittaa jatkuvasti ja varoa tekemästä liian kovia tulia, ettei se pala pohjaan, Pahalahti kertoo.

Kuurinan valmistelu
Kun sahti on keitetty, se kaadetaan tiinusta kuurinaan. Mutta ensin kuurina täytyy valmistella. Pohjalle laitetaan puisia liuskoja eli lisuja. Niiden päälle kootaan kerros olkia, joiden päälle asetellaan taas lisuja. Lisujen päälle laitetaan kivet painoksi.

Sahdin kaataminen kuurinaan
Olkien ja lisujen tehtävä on toimia siivilänä. Ne estävät sahtirapoja (keittynyttä mallasta) ja katajanoksia pääsemästä valmiin sahtijuoman mukana astiaan, jonne sahti valuu, kun kuurinan tulppa avataan. Tässä vaiheessa sahtia kutsutaan vierteeksi, koska se ei ole vielä käynyt.

-Siivilänä voisi käyttää myös metallisihtiä, mutta tykkään itse oljista. Nämä oljet ovat omalta pellolta, jonka niitimme käsin ja puimme viljan perinteiseen tapaan riihessä, Pahalahti kertoo.

Lopuksi hiivaa ja juoma käymään
Kuurinasta sahti valuu toiseen tiinuun, josta Pahalahti annostelee sen kanistereihin. Sahti käytetään esimerkiksi kanisterissa hiivan avulla. 60 litran sahtierän käyttämiseen kuluu noin paketti hiivaa. Ennen hiivan lisäämistä sahdin täytyy jäähtyä, mutta ei liikaa. Liian viileä vierre ei ala käymään.

Juoman valmistus alkaa ja päättyy välineiden putsaamiseen. Putsaus tapahtuu kiehuvalla katajavedellä, muita pesuaineita ei käytetä. Kuurina ja tiinu kuivataan kesällä auringossa ja talvella pakkasessa, jotta ne eivät homehdu. AO-O