Hyvää päivää yötä päivää

Helena Mäkinen
HARTOLA

Jari-Pekan liikenneasemalla on 15-vuotissynttärit. Paikan omistaja Jari-Pekka Koponen ja aseman valmentaja Mari Suomalainen ehtivät hetkeksi istua alas ja kertoa kuulumisia.

Hankasalmi perustettiin 28 vuotta sitten, Hartola 15 ja Joroinen 5 vuotta sitten. Joko seuraava asema on suunnitteilla?
J-P: – Ei ole vielä suunnitelmissa, raja on jossakin. Nykyisellään on kiva kolmio, mutta katsotaan. Tämän aseman katolle tuli nimet 15 vuotta sitten, avajaispäivä oli 15.3.2003. Kaupat tehtiin loppuvuodesta 2002 ja 15.3. aloitettiin laajennetulla 24/7 sapluunalla.

Onko kunnan kanssa ollut tieliittymästä neuvotteluja?
J-P: – Liittymän suunnitelmat ovat vireillä. Alikulku on jo, muita eritasoja ei tule, mutta sisääntuloa parannetaan.

Vieläkö asemien savuttomuus ja kaljattomuus aiheuttaa kysymyksiä?
J-P: – Muilla ei ole vastaavaa kilpailuetua. Hankasalmen asema oli Suomen ensimmäinen savuton paikka. Se on meillä normaalia arkea, mutta kaikissa lehtijutuissa se tulee esille. Nyt ovat muutkin tulleet savuttomuuden taakse – myös laki. Meillä ei myöskään myydä savukkeita, se lähtee kristillisestä vakaumuksesta – meidän näkökulmastamme tässä ei alun perin ollut kysymys mistään liikeideasta! Kaljakulttuurista on pidättäydytty, koska sitäkään emme halua levittää. Jos asemat olisivat Kreikassa, siellä varmaan olisi ruokailussa viiniä tarjolla.
Mari: – Jari-Pekan asemien toiminta on jo niin tunnettua, että harva kysyy savukkeita.
J-P: – Aina, kun näistä asioista väännetään kättä, ollaan jonkun puolella. Me olemme niiden puolella, jotka rakastavat puhdasta ilmaa. Pitää miettiä, voiko yrittäjä edistää jotain vakaumukseensa kuuluvaa. Tupakan myynnistä tulisi tuloja, mutta periaatteemme on, että emme sitä tee. Tärkeää on kohdella kaikkia asiakkaita tasa-arvoisesti ja asiallisesti. Jos joku pyytää savukkeita, hänelle kerrotaan kohteliaasti, että täällä ei myydä niitä.

Mitä kaikkea 24/7 aukiolo aiheuttaa?
J-P: – Asiakkaita palvellaan meidän liikenneasemillamme ympäri vuorokauden. Paljon helpompi olisi sulkea yöksi. Työntekijöille se merkitsee keskeytymätöntä 3-vuorotyötä. Mutta haluamme taata palvelun kaikkina vuorokauden aikoina.
Mari: – Työn luonne vähän muuttuu yöaikana. Voi tehdä ja valmistella sellaisia asioita, joita ei pysty tekemään silloin, kun on paljon asiakkaita.
J-P: – Kilpailijoistamme monet tekevät niin, että laittavat talvisin yön ajaksi kiinni tai sitten ovat jatkuvasti yöaikaan kiinni. Me on valittu tämä kaikkein vaikein palvelumuoto. Hartolastakin joutuu ajamaan Jyväskylään, että löytyy yöllä auki oleva huoltamo. Samoin Hankasalmen jälkeen Kuopiossa on seuraava 24/7 –paikka. Rehellisyys, uskollisuus ja raittius ovat arvojamme ja tämä 24/7 on periaate, johon emme suunnittele muutoksia.

Millainen on Hartolan päävalmentajan työura?
Mari: – Tulin v. 1982 kassanhoitajaksi Matti Tähtiselle. Olin kassalla, otin huolto- ja varaosatilauksia vastaan, tein tankkausta, ilmanpaineen tarkistusta, lamppujen vaihtoa. Ennen omistajanvaihdosta olin myös kahvilan puolella. Silloin tehtiin kahta vuoroa. Jari-Pekan myötä tuli 24/7 -aukiolo, mutta yövuoroa olen tehnyt vain joskus mielenkiinnosta.
Autojen huoltamisesta on siirrytty ihmisten huoltamiseen. Ruokapuoli on lisääntynyt ja repertuaari on laaja. Työssäni pitää hallita kaikkea – paitsi ei kokin hommia. Autoihin saa polttoainetta, mutta juuri muuta niille ei enää voi tehdä kuin vaihtaa pyyhkijän sulkia, tarkistaa ilmanpaineet, öljyt yms.
J-P: – Mari on tammikuussa uudistamamme organisaatiomallin mukaan aseman päävalmentaja. Se sujuu, koska hän tuntee kaikkien tehtäväkuvat. Mari oli ammattilainen jo silloin, kun me vasta harjoiteltiin Hankasalmella.