Hartolassa kuntopesiksen turnaus

Teksti Pelinjohtaja J-M Marttila
Kuvat Marjut Virlander

Hartolan Pallo (NMKY) isännöi su 24.7. ensimmäistä Keski-Suomen alueen kuntopesisturnausta. Samaan turnaussarjaan kuuluu Jyväskylän Valopalo ja alun perin oli sarjaan ilmoittautunut toinenkin Jyväskylän joukkue, mutta se ei nyt saanut joukkueita kasaan. Sysmän Sisu saatiin mukaan turnaukseen vierasjoukkueena, mikä oli kaikille pelikokemusten kannalta ehdottoman hyvä juttu.

HaPa oli asettanut omaksi tavoitteekseen onnistua joukkueena ja saada onnistumisia ilon kautta eri pelitilanteissa. Paikalle tullut yleisö haluttiin myös saada viihtymään pitkästä aikaa pesiksen parissa.

Turnauksessa pelattiin sovelletuilla tenavapesissäännöillä, naisten pallolla ja naisten kentän mitoilla. Joukkue sai nimetä 9+3 pelaajaa ja jokaisessa sisävuorossa kaikki saivat käydä lyömässä, vaikka kolme paloa olisi jo ehtinyt syntyä. Lisäksi vielä etulaittoman raja oli kotipesäalueen suora viiva, mikä helpotti lyönnin onnistumista verrattuna etukaaren käyttämiseen rajana, kuten normaalisti.
Joukkueessa täytyi olla kentällä vähintään kolme naispelaajaa ja vain maakuntasarjatason aktiivipelaajia sai olla enintään kaksi.

HaPa-SySi 5 – 14
Alkulämmittelyvaiheessa oli jo nähtävissä, että SySi:llä on pelikokemusta omaava, miesvoittoinen porukka ja muutamilla HaPassa alkoi jo hieman etukäteisjännitys nousta. Ulkokentällä hieman sähellettiin ja lyönnit poimi SySin ulkokenttä tehokkaasti. SySi voitti HaPan juoksuin 5-14. Hapan juoksuista yksi tuli lyötynä, muut vapaataival- tai harhaheittojuoksuina. SySi löi tasaisesti joka vuorossa ja ottelun tehokkaimmat mailan varressa olivat Tomi Jokinen ja Timo Salonen.

Valopalo-SySi 8 – 9
Joukkueiden peli oli tasainen viimeisen tasoittavan vuoroon asti ja lopulta Sysi punnersi voittoon tarvittavan juoksun ja kolmen vuoroparin ottelu päättyi. Pientä kuittailua yritettiin saada tuomareiden Kari Asikainen (PT) – Kari Pesonen (ST) suuntaan, mutta se kuuluu tiukan ottelun henkeen. Tässä ottelussa Valopalon tehokkaimmat olivat Kimmo Harju, Ida Meriläinen ja Mika Laulainen lyöntivuoroissa. SySin onnistujia lyönneissä olivat jokereina pelanneet Mika Saarinen ja Tuomas Salonen.

Valopalo-HaPa 13 – 6
HaPa pysyi vielä ekan vuoron kyydissä, mutta toisessa ja kolmannessa tasoittavassa vuorossa Jyväskylän porukan etumatkaa ei saatu kurottua kiinni. HaPan lyönneissä Jani Pesonen oli tehokkain ja myös Miikka Kähönen sekä Tuomas Kilpinen onnistuivat. Tuodut jakautuivat sitten ykköskärjen kiituri Igorille, vaihtaja Ansulle, Jani Tonterille, Kimi Elfengrenille, Santtu Tervalalle ja Satu K. Mäyrälle. Valopalon tehokkaimmat olivat Kimmo Harju, Jaakko Pynnönen ja Suvi Hölttä.

HaPasta turnauksen pelaajina palkittiin lukkari/vaihtaja Ansu Harjula ja kärki/koppari Igor Estafeev. HaPan pelinjohtaja J-M Marttila on tyytyväinen joukkueen rohkeuteen, osaamiseen ja intoon pelata pesäpalloa ja saada Hartolaankin pelejä vanhojen perinteiden nostattamiseksi.

Paljon on menty eteenpäin viime keväästä, jolloin aloitettiin perusasioista. Talvella KunkkuAreenallakin treenattiin 1-2krt/kk ja kyllä se näkyy.

-On aivan mahtavaa kun joukkueen lisenssipelaajien määrä on 16 pelaajaa (9N+7M), ikäjakauma 16-vuotiaista yli 60-kymppisiin, yhdessä hauskaa lajin parissa, missä onnistumiset vaativat paljon toistoja ja erilaisille fyysisille ominaisuuksille on käyttöä.

-Jatkamme Soriksen kentällä treenejä keskiviikko- ja sunnuntai-iltaisin, nyt taas tiedämme, mitä pitää harjoitella ja turnauspelit jatkuvat ensi lauantaina 30.7. Jyväskylässä. Kiitos yleisö, kioski, vastustajat, toimitsijat, tuomarit ja ottelusponsori KuninkaanPortti Hartola!

Kuvissa: Sinipaitaiset HaPa, keltapaitaiset Sysmän Sisu (SySi) ja punapaitaiset Valopalo Jyväskylä.