Hartolan kesän korkkaus

Helena Mäkinen
HARTOLA

Kesäkausi avattiin kunnanhallituksen puheenjohtajan Jarkko Fågelin johdolla. Kunnanjohtaja Merja Olenius kertoi kesän tulevista tapahtumista ja iloitsi siitä, että monet ovat pistäneet paukkuja peliin. Vapaa-ajanasukkaiden puheenjohtaja Pentti Heinonen otti puheenvuorossaan esiin asian, josta yleisö tuntui olevan yhtä mieltä.
– Minua on vaivannut lehtikirjoitus, jossa muutama viikko sitten kerrottiin aika negatiiviseen tyyliin Hartolasta. Jutussa harmitti se, että monia asioita laitettiin meidän vapaa-ajanasukkaiden suuhun. Tosiasia on kuitenkin se, että valtaosin olemme tyytyväisiä Hartolaan. Sen osoittaa myös tutkimus, jonka teetimme kolme vuotta sitten. Negatiivisissa kirjoituksissa on huonoa se, että tuodaan kielteisiä asioita esille, mutta ei lainkaan kehittämisideoita tai parannusehdotuksia – heitetään vain lokaa itsemme päälle. Jospa tehtäisi niin päin, että kirjoitettaisiin niistä positiivisista asioista! Niitä täällä riittää. Se olisi vaihteen vuoksi jotain uutta. Jokaisessa paikassa on kehittämistarpeita, mutta tuodaan ne esiin kehitysmielessä eikä mollaten. Menee sitten soteen tai saveen, toivotan kaikille hyvää kesää!
Seija Vuokko tuli kertomaan riksasta.
– Mietimme vanhus- ja vammaisneuvostossa, miten voisimme ilahduttaa Hartolan ikäihmisiä – siitä lähti riksaidea. Se on muuallakin hyväksi havaittu ja sillä on tarkoitus kyyditä Kotisalon väkeä. Toivottavasti riksa on iloksi kaikille Hartolan ikäihmisille!

Ensimmäinen Vuoden Västäräkki –palkinto
Juhana Aalto ja Kustaa Karhu astelivat kukkapuskan, pokaalin ja kunniakirjan kanssa framille.
– Kunta haluaa kiitokseksi antaa ensimmäisen Vuoden Västäräkki-palkinnon henkilölle, joka on positiivisella tavalla edistänyt Hartolan imagoa. Kiitos Hartolan vapaa-ajanasukkaiden sihteerille Tapio Tervolle hänen tekemästään aktiivisesta ja myönteisestä vaikuttamistyöstä!
Tervo pokkasi palkinnon ja sai halauksen Kustaa Karhulta. Koko ajan useat värimatoaktivistit kiersivät kiivaasti neljän paalun rajaamaa sadan metrin kehää ja värimato alkoi aueta koko komeudessaan.
Marianne Julin kertoi riksasta.
– Kiitos, että saimme riksan Hartolaan. Se kulkee vapaaehtoisvoimin. Olen pyöräkapteeni ja minulle voivat kaikki halukkaat pyöräluotsit ilmoittautua. Toiminta on lähtenyt liikkeelle Tanskasta ja levinnyt yli 30:een maahan. Ikäihmiset pääsevät palvelutaloista ja kodeistaan liikkumaan. Ensisijaisesti riksa tulee Kotisalon asukkaiden ja kotihoidon asiakkaiden käyttöön. Muillekin tarjotaan mahdollisuutta ja ollaan mukana tapahtumissa. Pyörä on sähköavusteinen ja sen käyttöön saa koulutuksen.
Dorotea Kyytsönen ja Annie Henno avasivat värimadon syntyhistoriaa. Karnevaalipäivään 6.6. saakka voi vielä ketjusilmukoida, silloin ripustetaan värikäs mato kirkonkylän kaunistukseksi. Pituus oli 26.5. mittauksessa kokonaista 15 kilometriä 288 metriä ja 25 senttiä!