Golf pitää vireessä

–Aloitin golfin 45-vuotiaana. En ollut aiemmin urheillut. Yksi golf-kierros on noin kymmenen kilometrin pituinen. En usko, että viitsisin kävellä saman matkan tietä pitkin, pohtii Kalevi Antikainen.

Antikainen seisoo Hartolan golf-kentän tuulisella viheriöllä ja keskittyy lyöntiin. Hänen tarinansa kuvastaa hyvin sitä tilannetta, joka Suomen golf-kentillä tällä hetkellä on. Suuri osa pelaajista on keski-iässä tai eläkkeellä. Aiempaa urheilutaustaa ei välttämättä ole, mutta pelin lomassa tulee käveltyä kymmenen kilometriä kuin huomaamatta. Terveysliikuntasuositukset tulevat helposti täyteen, kun käy pelaamassa muutaman kerran viikossa.

Tähän on tarttunut myös Suomen Golfliitto, joka järjestää kesäkuussa teemaviikon nimeltä 55+. Tarkoituksena on tehdä lajia tunnetuksi ikääntyvien ihmisten parissa ja muistuttaa, että golfin rauhallinen ja pitkäkestoinen suoritus sopii hyvin myös ikäihmisille.

Hartola Golfin toimitusjohtaja Tera Heinonen kertoo, että Hartolassa vanhin pelaaja on 95-vuotias. Golfin pelaaminen ei todellakaan katso ikää.

Golf on paitsi liikuntalaji myös seurapeli, muistuttavat Kalevi Antikainen ja Tera Heinonen. Etiketin mukaan kentällä tervehditään muita pelaajia ja toivotetaan hyvää peliä. Varsinkin suosittuina aikoina kentälle täytyy varata lähtöaika. Samaan lähtöryhmään mahtuu neljä pelaajaa, jolloin ryhmät sekoittuvat ja pariskunnat sekä yksin tulleet saavat seuraa muista pelaajista.

Golfin elitistiselle leimalle Antikainen ja Heinonen antaisivat jo kyytiä. Maine on peräisin 1980-90-luvuilta, jolloin monet tärkeät yritysmaailman ja politiikan koukerot hoidettiin golf-kentillä. Pelin lomassa saattoi päästä jututtamaan isokenkäisiä.

Antikainenkin aloitti golfin pomon pyynnöstä. Mutta enää pitkään aikaan laji ei ole ollut hänelle minkään sortin velvollisuus, ehkä elämän suola pikemminkin.

–Olemme vaimon kanssa käyneet golfmaassa ympäri Suomen ja ulkomaillakin. Suomessa olemme pelanneet 80 kentällä ja ulkomailla parilla kymmenellä, Antikainen laskee. AO-O