Korona kiihdytti mökkikysyntää

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Vapaa-ajan asuntokauppa käy kiinteistövälittäjä Raili Valkaman mukaan poikkeuksellisen kuumana.
– Monelta osin kaupan elpyminen johtuu koronasta ja halusta viettää aikaa väljästi maalla. Etätyön lisääntyminen ja city-maalaisuusilmiön kasvu ovat iskostuneet ostajien mieliin ja näkyvät kentällä nopeina kauppaprosesseina.


Kaiken kiireen keskellä SP-Koti Asuntovalkama Oy suoritti muuton Sysmän Säästöpankin tiloista. Uusi toimisto sijaitsee entisen Sysmän Kuvapalvelun tiloissa, missä viimemmäksi toimi myös Hiusstudio Fiilis.
– Olimme vähän näkymättömissä pankin sisällä ja supistuneet aukioloajatkin rajoittivat toimintaa.


Asuntovalkama Oy perustettiin kahdeksan vuotta sitten ja toimenpidettä hiukka ihmeteltiin kilpailijoiden toimesta. Sysmän lisäksi konttorit perustettiin Joutsaan ja Heinolaan, nyttemmin Joutsan konttori on lopetettu ja paikkakunnan asiat hoidetaan Sysmästä käsin.
Kiivaankin kaupankäynnin aikana vuodessa on asuntomarkkinoilla kaksi selkeää huippua, juhannus ja joulu.
– Kysyntä alkaa ostajien toimesta keväällä ja myyjät syttyvät asiaan hiukka myöhemmin, juhannus on sitten melkein kuin mökkikaupan maailmanloppu. Kesälomalla halutaan pöyhimään omaa puutarhaa. Kun media vielä suitsuttaa vapaa-ajan asunnon ihanuutta, sanoma menee kuin tiedostamatta korvien väliin.


Raili Valkaman mukaan hintataso on pysynyt kuitenkin kohtuullisena, viime vuonna ne hiukan jopa laskivat ja nyt pieni nousu on palauttanut tason entiselleen.
Mökkikaupan ihannekohde on tonttikooltaan 0,5 ha ja se sijaitsee mieluiten Päijänteen rannalla. Sen pitää olla talviasuttava, sähköistetty ja ilman välitöntä remonttitarvetta.
Vilkastunut kaupankäynti on johtanut tilanteeseen, että Asuntovalkama tarvitsisi yhden välittäjän Heinolan päähän lisää ja myytävät kohteetkin alkavat loppua.


Kaupankäynnin lisäksi yrityksen toimialaan liittyvät kiinteistöjen arvioinnit ja vuokra-asuntojen välitys.
– Tyhjillään olevia asuntoja kannattaa tarjota vuokralle meidän kautta.

Kuvassa: Uuden toimiston rappusilla vasemmalta Jannina Heinonen, Nalle Linna (kesätyö), Raili Valkama ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja Timo Seppänen. Kuvasta puuttuvat kiinteistövälittäjät Kyösti Hakulinen ja Lasse Linna.

Tervemenoa kyliin ja retkeilemään

Helena Mäkinen
HARTOLA, SYSMÄ

12.6.2021 oli jälleen Päijät-Hämeen kylien järjestämä Avoimet Kylät -päivä, jonka tarkoituksena on esitellä maassamme olevia mielenkiintoisia kyliä. Päijät-Hämeessä esitellään kyliä, luontokohteita ja paikallismuseoita. Moniin kohteisiin voi tutustua koko kesän ja hyödyntää karttaa kotimaanmatkailussa. Digitaaliseen sisältöön voi tutustua vaivatta omalta sohvalta tai puutarhakeinusta käsin.
Kaikki kohteet löytyvät sivulta www.avoimetkylat.fi .
Sysmästä ja Hartolasta on kartalla vain yksi kohde. Vintturin kohdalla on LAMK:in video, jossa esitellään mielenkiintoa herättävällä tavalla Kammiovuori. Varmaan Hartolasta ja Sysmästä olisi löytynyt muutakin katsottavaa ja koettavaa?

Artikkelin kuva kartasta on avoimetkylat.fi/kylat-kartalla -osoitteesta.

KYLÄKARTTA

Meijerille matkailukeskus

Mika Sankari
SYSMÄ

Kauppa Osuuskunta Tuottajain Maidon kanssa sinetöitiin tiistaina 1. kesäkuuta, jolloin Jukka ja Mia Tommola ostivat meijerin alueen. Jos matkailullinen kehityshanke sujuu suunnitellusti, päästään alueen monipuolisista palveluista nauttimaan viiden vuoden kuluttua. Hankkeen myötä leirintäalueen ympärivuotinen käyttöaste kasvaa. Sen tarkoituksena on saneerata rakennuksiin tasokas matkailukeskus.


Hanketta varten on perustettu Sysmän Meijerinranta Oy, jonka toimitusjohtajana Mia toimii.
Sysmän osuusmeijerillä on komea historia. Sen toiminta alkoi vuonna 1906 ja päättyi v. 1992 Tuottajain Maitoon fuusioitumisen myötä. Se oli kukoistaessaan paikkakunnan suurimpia työllistäjiä.
-Tuottajain Maidon puolesta on oltu iloisia, että lähdemme Mian kanssa luomaan alueelle uutta, historiaa kunnioittavaa käyttöä. Vaalimme perinteitä saneerauksia suunnitellessamme. Varsinainen meijeri ja asuinrakennus on tehty aikanaan erittäin hyvin, alkuperäiset rakenteet ovat säilyneet hienosti. Myös tontti on erittäin upea sisältäen hienon niemenkärjen Majutvedelle, Jukka Tommola kertoo.


Meijerirakennus on osittain suojeltu, joten muutostyöt vaativat Museoviraston hyväksynnän, sillä siellä on tallessa paljon kulttuurihistoriallisesti arvokasta esineistöä.
Kauppaan kuuluu myös urheilukentälle johtavan tien varrella oleva ns. muinaismuistoalue, jonka ympärille on suunniteltu Museoviraston kanssa leirintäalueen laajennusta, mikäli juhannuksen aikaan tehtävät koekaivaukset sen mahdollistavat. Osin tuo alue aidattaisiin esimerkiksi lampaita varten.


Karavaanareille on tulossa lisää kymmeniä paikkoja, sillä vuosittainen matkailijamäärien kasvu on ollut hurjaa.
-Hanke vaatii ns. luovaa hulluutta ja tiedämme, että erilaisia ongelmia on luvassa. Uskalsimme kuitenkin lähteä isoon projektiin, koska olemme kokeneet, että Sysmän kunnan päättäjät ja kuntalaiset ovat vuosien saatossa mahdollistaneet matkailuliiketoiminnan kehittämistä ja omalta osaltamme haluamme viedä visiota eteenpäin.


Sysmäläiset rakennusalan yrittäjät ovat osallistuneet hankkeen suunnitteluun ja venyneet kiireidensä keskellä selvittelemään ja korjaamaan monia ongelmia.
Osa tulevista palveluista tuotetaan itse, mutta matkailukeskus mahdollistaa myös muille toimijoille loistavan ympäristön menestyä. Alueella toimivat yritykset jatkavat toimintaansa normaalisti.
-Jos jollakulla herää alueen kehittämiseen ideoita, kiinnostusta tulla vuokralaiseksi tai muuten hankkeeseen mukaan, niin meihin voi olla ilman muuta yhteydessä, Tommolat kertovat.

Kuvassa: Jukka ja Mia Tommola ostivat meijerin alueen ja kehittävät siitä nyt matkailukeskusta.

Vuosien saatossa rakennetut Meijerin lisärakennukset on tarkoitus purkaa ja saada esiin myös Majutveden puolelta upea vanha julkisivu, joka on onneksi säilynyt. Kuva Heikki Helin.
Kuva Heikki Helin.
Kuva Heikki Helin.

Uusi leipomo Kakra

Mika Sankari
HARTOLA

Vuohelan Herkun henki ei katoa Kustaantieltä, sillä Eila Saarinen aloittaa siellä gluteenittomien kauratuotteiden leipomisen.
Yrityksen nimi on Kauraleipomo Kakra.
-Nimi tarkoittaa eri murteissa kauraa ja se on helposti mieleenjäävä, Saarinen valaisee.

Tilat ovat entuudestaan tutut, sillä hän on työskennellyt aiemmin Vuohelan Herkun palveluksessa tuotekehittäjänä ja la Kar de Mumman leipomossa Tainionvirran varrella. Hartolassa yrittäjänä aloittaminen tietää myös muuttoa paikkakunnalle Lahdesta puoliso Juha-Pekka Saarisen kanssa.
Yrittäjyys on hänelle uusi asia.
-Toimin tosiaan viisi vuotta Vuohelan Herkun tuotekehittäjänä, joten yritystoiminnan aloittaminen Kustaantiellä tuntuu luonnolliselta. La Kar de Mumman vanhat työntekijät siirtyivät Kuninkaan Porttiin, joten toimitusten aloittaminen sinne tuntuu myös luontevalta. Toiminnan pystytysvaiheessa riittää töitä. Luottavaisin mielin katson tulevaan, tuore yrittäjä sanoo.

Tuotteiden myyntipiste löytyy Kuninkaan Portista viimeistään kesäkuun lopussa.
-Koneiden saavuttua alkaa näytteiden lähettäminen ja jälleenmyyjien etsiminen. Tuotteita alkaa tulla markkinoille tipoittain, mutta syksyllä pitäisi olla jo useampia vaihtoehtoja saatavilla. Selvää on, että myyntikanavia pitää löytää myös Hartolan ulkopuolelta, Saarinen toteaa.

Puhdaskauran lisäksi leipomossa käytetään kotimaisia erikoiskasveja, kuten tattaria ja kvinoaa.
-Kaikkea, mitä on mahdollista saada kotimaisena, hankitaan. Tuotteiden kaurapitoisuus tulee vaihtelemaan 60-100 prosentin tienoilla. Raaka- aineiden laatuun panostetaan eikä palmuöljyä käytetä. Paikallisia raaka- aineita käytetään niin paljon kuin mahdollista ja toivottavasti paikalliset tuottajat ottaisivat myös itse rohkeasti yhteyttä, hän vinkkaa.

Uudelle vuokralaiselle avaimen luovuttanut Kiinteistöosakeyhtiö Vasallin puheenjohtaja Jarkko Fågel kuuntelee tyytyväisenä uuden vuokralaisen suunnitelmia. He näkisivät mieluusti Nelostien varressa tehtaanmyymälän, jossa kaikki Kustaantie 7:ssä toimivat yritykset myisivät tuotteitaan. Verrattain moderneja ja monikäyttöisiä tiloja on saatu vuokrattua, mutta tilaa löytyy vielä. Jospa lumipallo lähtisi pyörimään ja lisää vuokralaisia löytyisi?


Saarinen käynnistää toiminnan yksinyrittäjänä, mutta perheenjäsenet tulevat pian mukaan.

Kuvassa: Eila Saarisen Kauraleipomo Kakra alkaa valmistaa esimerkiksi herkullista vuokaleipää.

Hittiannoksia ja upeita maisemia

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sysmän Marina otti jo parisen viikkoa sitten startin tulevaan kesään ja toinen lähtö tapahtui sahdin merkeissä viikkoa myöhemmin.
– Tosiasia on se, että vaikka kuinka tarkasti valikoimme esiintyjät Marinaan, niin aurinko voittaa ne kaikki, sanoo yrittäjä Tomi Heino lievästi pettyneenä.
Edellä olevan tosiasian todistaa viime kesä, sillä kesäkuun pitkä poutajakso teki siitä myynnillisesti heinäkuuta paremman kuukauden.


Kesä 2021 on jo pitkälle suunniteltu ja monia uusia juttuja tapahtuu sitten viime kesän. Ohjelmatarjontaa ja aktiviteetteja on lisätty.
– Pyrimme pidentämään viikonloppuja torstaista alkaen tiskijukan vetämällä Finnhits -teemalla. Lauantaisin meillä on juhannuksesta lähtien aina elävää musiikkia. Uutta on myös vuokralle asetetut sähköpyörät.


Marinan menun hittiannokset ovat edelleen burgerit ja muikut. Burgerilistalta löytyy uutuus – smashburgeri. Kaksi pihviä, välissä juustoa ja kaiken kruunaa upouusi paistotekniikka. Salaattina bowl -salaatti, minkä ainekset asiakas saa itse sekoittaa. Pizza tekee myös tuloaan ruokalistalle.
– Olemme hankkineet pizza -uunin ja uuden, aidosti italialaispizzan valmistaminen on harjoitteluvaiheessa, sanoo ravintolapäällikkö Siiri Toivonen.


Hyvien ruokaherkkujen entistä paremman valmistamisen mahdollistaa kevään mittaan tehty keittiöremontti, mikä tulee jatkossa myös lyhentämään odotusaikoja. Upeissa Majutveden maisemissa asiakkaille maistuu myös Punakallion Krouvin sahti ja Sysmän Helmi -olut, mitä saa K-Supermarketin lisäksi vain Sysmän Marinasta.

Marinan perinteinen tietokilpailu 2 – 4 hengen joukkueilla alkaa sopivasti juhannusfiiliksissä 23.6. klo 18.00.

Kuvassa: Sofia näyttää sähköpyöräilyn mallia. Kuvassa myös Siiri Toivonen ja Tomi Heino.