Viro otti käyttöön kovat aseet

Kyösti Piippo
Sysmä/Viro, Kohtla-Järvi

Viron reissu pari viikkoa sitten herätti alkuunsa mietteitä. Olihan vielä kuukausi sitten maasta kuulunut pelottavia uutisia koronan suhteen. Tartuntaluvut olivat Suomen luokkaa ja maan asukasluku on vain neljännes Suomen väestöstä.
Mutta rokotukset olivat meillä tietysti kunnossa, mutta siitä huolimatta oltiin varovaisia. Laivalla noustiin autokannelta suoraan hyttiin mennen tullen. Laivan ravintolatarjoilut jätettiin väliin.

Uutisista kuultiin ennen lähtöä, että Viro otti käyttöön koronapassin.Ja käytön suhteen siellä oltiin ehdottomia, ensimmäinen pysähdys tutussa tienvarsikahvilassa sen osoitti. Tilausta ei otettu edes vastaan, ennen kuin olimme esittäneet puhelimesta koronapassimme. Sama toistui Itä-Vironmaalla koko reissun ajan. Kaikissa julkisissa tiloissa maskin käyttö oli pakollista. Kuulemamme mukaan poliisi on mätkäyttänyt sakkojakin maskittomille. Tiukka linja tuotti varsin nopeasti tuloksia ja tartunnat ovat romahtaneet varsin alhaisiksi. Toimisi varmaan Suomessakin samaan malliin! Meillä vakavassakin tilanteessa haetaan päättäjien toimesta syitä ja selityksiä koronapassin käyttöönoton estämiseksi.

Muutoin palvelut toimivat Virossa entiseen tyyliin. Kaupat pursusivat jouluun liittyvää tavaraa ja muutama herkku tulikin hankittua; mustaa- ja savumakkaraa, tummaa olutta ja tietysti muutamia apteekin tuotteita ympärivuotiseen käyttöön.

Olihan meillä muutakin asiaa Viroon. Kävimme noutamassa kirjapainosta nipun painotuoreita kirjoja Sysmään tuotavaksi. Paino sijaitsee vanhassa kiinteistössä, mutta kun avaa kitisevän ulko-oven, takaa löytyy nykyaikaisen tekniikan omaava kirjapaino. Sieltä kuulimme meille suomalaisillekin tutun uutisen, sanomalehtipaperin hinta on kovassa nousussa ja jopa paperipula häämöttää tulevaisuudessa.
Kotiinpaluu Länsisatamassa toimi kuin junanvessa. Koronapassin tarkastajia oli riittävä määrä ja autojono katosi laivalta Helsingin keskustaan ilman suurempia ruuhkia.

Tähän loppuun tositarina itäisen naapurimme Venäjän toimista koronapassin tarkastustilanteessa. Kremlissä oli muutama viikko sitten Alla Pugatsovan miehen Maksim Galkinin (iso tähti nyt Venäjällä) iso konsertti. QR -koodeja luettiin pienessä kopissa ja jono oli pitkä. Jotkut ehtivät konserttiin väliajan jälkeen, jotkut eivät ollenkaan. Ennakkoon myytyjen lippujen hinta oli parhaimmille pakoille euroiksi muutettuna n. 400 euroa. Arvatkaa palautettiinko heille takaisin maksettuja lippuja!

Kuvassa: Virolainen pihvi ravintolassa on tuhtia mallia!

BB-88:lla sarjapelit jo puolivälissä

Ilkka Hörkkö
SYSMÄ

Bandy Boys -88:n salibandymiehet saavuttivat 2. divisioonassa puolivälin krouvin. Joukkue on kerännyt yhdeksän kierroksen jälkeen yhdeksän pistettä kolmella voitollaan. Tulos on lähtöodotuksiin nähden melko odotettu. Enemmänkin olisi ollut otettavissa, mutta kahdessa viime pelissä pisteet on menetetty vastustajille. Savonlinnassa 20.11. erittäin harmittavalla tavalla.

Ottelua isännöinyt Savonlinnan kakkosjoukkue TT Stars on päävastustajia ja pisteet olisivat maistuneet. BB-88 kävi toisen erän alussa jopa 1-6 johdossa. Sitten ote menetettiin ja vastustaja pääsi tuntumaan. Viimeistä minuuttua mentiin tasalukemissa, mutta viimeisellä sekunnilla vapaalyönnin jälkeen TT Stars iski 10-9 voittomaalin. Joskus ovat sysmäläiset päässeet nauttimaan loppuhetkien ratkaisusta, nyt kävi näin päin.

Viime perjantaina Päijänne-Areenalle saapui SBS Hamina. Haminalaisjoukkue on jalalla melko vahva ja oli lapioinut edellisessä ottelussaan peräti 15 maalia. Sysmäläisten kokoonpanossa oli aukkoja, pitkäaikaistoipilas Matti Virtanen oli valmentaja Jani Tilderin ohella taktiikkataulun kanssa vaihtopenkillä. Teemu Vettenranta säästeli eikä pelannut kuin muutaman minuutin. Toisaalta kovin laajalla kokoonpanolla ei ollut vastustajakaan saapunut Sysmään.

Ottelu eteni melko tutulla kaavalla. Vaisun alun jälkeen BB tuli mukaan peliin. Hamina kävi 1-4 johdossa mutta toisessa erässä ajassa 25.08 tasoitettiin peli 4-4:ään. Sysmäläiset olivat päässeet pelin päälle, mutta nimellinen hallinta ei tuonut maaleja. Sen sijaan erän lopulla vastustaja iski. Hetken nukahdukset puolustuspelissä ja Hamina iski tehokkaasti. Erän viimeisen minuutin 4-7 maali oli vastustajalle oikea pukukoppimaali.

Viimeisessä erässä molemmat maalasivat kahdesti ja voitto lipesi ympyräkaupunkiin numeroin 6-9. Mikko Salonen ja Jesse Tynkkynen olivat kotijoukkueen tehokkaimmat.

Matti Virtanen kommentoi pelin jälkeen, että Hamina oli odotetusti jalalla melko nopea. Hän ei pitänyt kotijoukkueen esitystä kokonaisuudessaan kovin huonona.
-Mutta alussa taas seisottiin ja katseltiin, eikä päästy peliin heti mukaan. Eroa oli myös maalinteon tehokkuudessa, sanoi Virtanen.

Sarjan terävintä kärkeä lukuunottamatta BB on pystynyt haastamaan muut. Omiin menee liikaa eikä näennäinen hallinta ja laukominen tuo usein tulosta. Sarja jatkuu, kun 18.12. kärkijengi Voima tulee vierailulle.

Sarjataulukko (2. div. Kaakkois-Suomi), kun lähes kaikki ovat pelanneet yhdeksän ottelua:

Voima 26
Pelicans SB 21
Top Team 18
SBS Hamina 15
Löysätempo 12
TT Stars 12
BB-88 9
SB Heinola Akatemia 9
Klubi 6
Saipa Akatemia 4

Kuvassa: Nro 9 Kuisma Seppälä ja nro 65 Topias Tarvaala lähentelevät Haminan maalia. Kuva Saara Palkeinen.

Tutustumista ja tärkeää infoa Sysmän pelastusasemalla

Ilkka Hörkkö
SYSMÄ

Valtakunnalliseen paloturvallisuusviikkoon liittyen vietettiin lauantaina ympäri Suomea Päivä Paloasemalla -tapahtumaa. Paloturvallisuusviikon teemana on huolehtia jokaisen koti paloturvalliseksi. Sysmän VPK järjesti tapahtuman pelastusasemalla klo 10-14.

Ohjelmassa oli turvallisuustietoutta, alkusammutuskoulutusta, poistumisharjoitus videon muodossa, palomiehen pukeutuminen ja kaluston esittelyä.

Monet kuntalaiset eivät olleet vielä tutustuneet kaksi vuotta sitten käyttöön vihittyyn pelastusasemaan. Ensimmäiselle tutustumiskierrokselle tuli nuoria perheitä pienten lastensa kanssa. Nuorimmille tutustujille jaettiin päähän palomiehen leikkikypärät. Mika Järvinen VPK:sta toivotti osallistujat koronaturvalliselle kierrokselle, joka alkoi kahvilla ja lapsille mehulla.

Samalla osallistujille kerrottiin pelastusasemasta, joka on rakennettu puhdas paloasema -mallin mukaiseksi. Pitämällä puhtaat ja likaiset tilat sekä varusteet erillään toisistaan, pystytään vähentämään tulipalon tai harjoitusten jälkeistä altistusta. Uutta asemalla ovat myös Ruotsin mallin mukaiset sukupuolineutraalit puku- ja peseytymistilat, joita kaikki voivat käyttää säilyttäen yksityisyytensä.

Seuraavaksi lähdettiin tutustumaan kalustoon. Se kiinnosti erityisen paljon lapsia, jotka halusivat tietenkin käydä myös sisällä paloautossa. Uusin autoista oli ollut Sysmän asemalla vasta noin kuukauden. Hyväkuntoinen auto oli kierrätetty Sysmään Lahden Paavolan pääpaloasemalta. Autojen lisäksi vpk:laiset esittelivät monipuolista varustusta, josta kiinnostusta herätti mm. akkukäyttöinen leikkuri. Raskaan työkalun kerrottiin paloittelevan vaikka auton. Leikkureita ja levittimiä tarvitaan esimerkiksi kolaripaikoilla.

Seuraavaksi VPK:n Sami Laakso esitteli sosiaalitiloja ja piti videoitse esityksen turvallisesta poistumisesta. Siinä korostettiin varautumista onnettomuustilanteisiin ja poistumisreittien pitämistä vapaana tavaroista. Muutakin kodin turvallisuustietoa saatiin mm. palovaroittimiin liittyen.
Viimeisenä oli pihalla ollut alkusammutusrasti. Jorma Sainio kertoi erilaisista alkusammuttimista ja esitteli sammuttimen oikeaa käyttöä palon sammuttamisessa. Hän näytti sen myös käytännössä ja pääsipä tutustujatkin kokeilemaan asiaa jauhesammuttimella.

Kuvassa: Sami Laakso esitteli opastuskylttejä.

Jorma Sainio esitteli alkusammutusta.

Hartola mukana talvipyöräilykampanjassa

Mika Sankari
HARTOLA

Valtio on sitoutunut lisäämään kävellen ja pyörällä tehtäviä matkoja vuoteen 2030 mennessä 30 prosentilla.

Seitsemättä kertaa järjestettävä Pyöräilytalvi- kampanja muistuttaa, ettei pyöräily ole talvella mitenkään erikoista tai vaativaa. Se on usein nopein ja hauskin tapa liikkua myös lämpötilan pudottua ja päivien pimennyttyä. Suomen keleihin tottunut ei tarvitse erityisosaamista talvipukeutumiseen.

Talvessa on toki omat haasteensa. Äkkinäiset käännökset ja nopeudenmuutokset liukkailla pinnoilla ovat pääsyyt kaatumisiin.

Viileässä renkaan ilmanpaine laskee, mutta toisaalta hieman pehmeämmällä renkaalla on parempi pito. Nastarenkaat eivät ole välttämättömät, mutta monien mielestä ne tuovat ajamiseen lisää varmuutta, ja niillä voi ajaa hieman vauhdikkaammin.

-Polkupyörien takavalojen käyttö on yli kolminkertaistunut parissa vuodessa, Pyöräliitto kiittelee.

Etuvalo on valkoinen, takavalo punainen. Pienikin tuikku riittää takavaloksi. Siitä tuli pakollinen 1.6.2020. Valoksi kannattaa valita esimerkiksi USB-ladattava led-lamppu. Silloin ei tarvitse jatkuvasti vaihdella paristoja, ja kesken työmatkan sammuvan valon voi ladata, kunhan pistoke on saatavilla. Lampun tarkoituksena ei ole valaista yötä, vaan helpottaa muita kulkijoita havaitsemaan toisensa. Valoa on hyvä käyttää jo päivän hämärtyessä.

Viime viikolla jaettiin tuhansia ilmaisia led-valoja lähes 30 paikkakunnalla.

Hartolassa tekninen toimi organisoi tapahtumaa ja kirjasto hoiti jakelupuolen perjantaina 15. marraskuuta kirjaston aukioloaikana henkilökunnan paikallaollessa. Lamppuja olikin riittävästi eli kymmeniä tarjolla, ja niitä haettiin heidän mukaansa myös perheenjäsenille.

-Hartola on kenties maakunnan aktiivisin pyöräilykunta kokoonsa nähden, tekninen johtaja Janne Myntti miettii.

Kunnassa tullaan järjestämään erilaisia infotilaisuuksia ja tapahtumia mm. koululaisille ja selvittämään mahdollisuuksia ottaa sähköpyörän hankintatuki työsuhde-eduksi. Wellamo-pyöräilyreitti on käytössä talvellakin.

Talvella on myös hyvä ja ruuhkaton tilaisuus huollattaa pyöränsä esimerkiksi Pyöräpalvelu Ari Kääriäisellä.

Talvikilometrikisa lähestyy kovaa kyytiä, ja näillä näkymin ilmoittautuminen avautuu joulukuun alussa. Kisa on osallistujille maksuton, ja sen järjestäjä on Pyöräilykuntien verkosto ry.

Itsepuolustuskurssilta selviytymistaidot haasteisiin

Mika Sankari
SYSMÄ

Sysmän Sisu järjesti Sysmän uimahallin taidosalissa yhteistyössä VPK:n naisten kanssa itsepuolustuskurssin, jossa vetäjänä toimi kokenut turvallisuusalan ammattilainen Jukka Hakulinen.
Luennolla käsiteltiin haastavien henkilöiden kohtaamista ja annettiin vinkkejä neuvottelutilanteisiin.
Itsepuolustuskurssin ensimmäisessä osassa keskityttiin teoriapuoleen. Viikon päästä tehdään myös fyysisiä harjoitteita.

Stressi hallintaan

-Stressinhallinta on oleellinen osa hyvinvointia, tilannetajua, resilienssiä ja turvallisuutta. Stressi on ylikuormitusta, joka voi näkyä henkisinä ja fyysisinä oireina. Stressi vaikuttaa negatiivisesti yleiseen terveydentilaan monin tavoin pitkittyessään ja pahimmillaan stressi aiheuttaa erilaisia vakavia ongelmia, kuten uupumista, masennusta, ihmissuhdeongelmia ja työtapaturmia. Monen sairauden taustalla voi olla stressi.
Stressitekijöitä elämässään hallitsemalla työn tuottavuus, hyvinvointi, terveys ja turvallisuus paranevat merkittävästi.

Hyvää ja huonoa stressiä

-Kaikki kokevat välillä stressiä, ja on toki hyvä muistaa, että on myös positiivista stressiä ja sitä oikeastaan tarvitsemme, luennoitsija muistuttaa.

Negatiivista stressiä ei ole hyvä olla varsinkaan kumuloituvana ja kroonisena.
Teknostressi, kemiallinen stressi ja eettinen stressi ovat esimerkkejä erilaisista stressilajeista. Niihin voi vaikuttaa vain tunnistamalla niitä. Myös erilaiset riippuvuudet ja addiktiot aiheuttavat monille stressiä.
Myös positiivista stressiä on olemassa eikä kukaan voi olla stressaamatta jostain.
Erään englantilaisen tutkimuksen mukaan viisi tuntia somessa lisää merkittävästi itsetuhoisia ajatuksia muunmuassa ulkonäköpaineiden takia.

Stressinhallinta auttaa neuvottelutilanteissa

Esimerkiksi haastavan henkilön kohtaamis- ja väkivaltatilanteessa stressi on vahvasti läsnä ja on olennaista osata neuvotella sekä kyetä tulkitsemaan kehonkieltä. Kehonkieli paljastaa usein myös stressin.
Tunteiden ja järjen tulisi olla tasapainossa keskenään.
Uhkatilanteissa pitää välttää tilanteen eskaloimista. Esimerkiksi poliisin suoriutumista tehtävissään on tarkasteltu jälkikäteen, ja havaittu puutteita stressinhallinnassa.
-Helpommin sanottu kuin tehty ja vaatii pitkää harjoittelua oikeaa hengitystapaa myöten, mutta uhkaavaa henkilöä kohtaan on kyettävä tuntemaan empatiaa, Hakulinen korostaa.

Häpäisemistä tulee välttää ja yrittää pedata kunniallista perääntymistietä riitatilanteesta.
Kuulusteluhuoneiden karu varustelu tähtää siihen, että kuulusteltavan huomio ei karkaa muihin ympärillään oleviin tekijöihin.

Kenen pitää hallita stressiä?

Jokainen hyötyy stressaavien tilanteiden hallitsemisesta. Haastavia kohtaamisia työssään kokevat viranomaiset ovat esimerkkejä ammattiryhmistä, jotka kokevat eritasoista stressiä.
Kaikkia ryhmiä ja yksilöitä voidaan valmentaa kestämään paremmin stressaavan nykyelämän paineita ja haasteita.

-Hyvä vartija ei joudu painimaan alituiseen, vaan omaa neuvottelukykyä. Itsenikin piti opetella se kantapään kautta. Kontakti kenttään on tärkeää säilyttää, 36 vuoden mittaisen kokemuksen turvallisuusalalla omaava Hakulinen korostaa.

Yhtä lailla yhteiskunta voi joutua stressin eteen, kuten Suomessakin kävi puutteellisen ennakoinnin takia ennen koronaa.

Tapojen muuttaminen ei ole helppoa

Olemme tapojemme orjia. Niitä voi muuttaa, mutta se vaatii sitoutumista. Kymmeniä yrityksiä vaaditaan keskimäärin haitallisen tavan muuttamiseen.

-Yhden tavan muutos onnistuu melkein yhdeksällä kymmenestä, kahden tavan noin joka kolmannella ja kolmen tavan muutoksen onnistumisprosentti jää seitsemään, hän muistuttaa.

Hyvinvointiaan lisätäkseen ja paineensietokykyään kohottaakseen ihmisen täytyy olla sisäsyntyisesti muutokseen valmis.
Siinä ei tuputtaminen toimi, vaan ajatteluprosessin täytyy kehittyä itsenäisesti.
Palautumisen laatuun pitää kiinnittää huomiota, sillä “perjantaipullo” ei auta poistamaan varsinaisia syitä eli stressitekijöitä.
Kurssilaisten ei ole tarkoituskaan olla ninjoja viikon päästä, vaan saada harjoitusta henkiselle puolelle.

-Niin kauan kun on dialogia, kaikki on hyvin!