Muistojen Virta

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Heinäkuun 14 pnä tulee kuluneeksi Olavi Virran kuolemasta 50 vuotta. Sysmässä syntynyt ja kaikkien hyvin tuntema oikean tangokuninkaan ääni on vielä tänäänkin suuressa arvossa.

Tamperelainen Hannu Ignatius on keräämässä kesällä ilmestyvään Muistojen Virta -kirjaan suomalaisten tarinoita rakastetusta viihdetaiteilijasta, Kirjan julkaisee Aviador -kustannus. Aviador Kustannus julkaisi myös Hannu Ignatiuksen edellisen, viime vuonna ilmestyneen Tapsa – Koko kansan reissumies -kirjan.

Ignatiuksen mukaan tulevaan Muistojen Virta -kirjaan halutaan kerdätä monipuolisia muistoja ja kuvia kotialbumeista ja vinteiltä. Kirjan pääosassa ovat siis Olavi Virran lisäksi tavalliset suomalaiset.

Kirjaan Ignatius haluaa kerätä ikimuistoisia tarinoita Olavi Virran kohtaamisesta tai tanssilavamuistoja. Missä kohtasitte, mitä mestari lauloi tai kertoili? Pääsitkö mahdollisesti yhteiskuvaan ja saitko mahdollisesti Olan nimikirjoituksen? Kuka tahansa voi nyt kertoa oman tai lähisukulaisen tarinan omin sanoin. Eri sukupolvilla on varmasti runsaasti musiikillisia muistoja laulajasta. Ola on antanut monille kipinän musiikin lisäksi muihinkin asioihin. Joku on saattanut saada innostuksen autoharrastukseen Olan Amerikan -raudoista tai onko kokkausinnostus lähtenyt liikkeelle lihapullista, jotka olivat angokuninkaan suurta herkkua? Näitä muistoja sekä kotien valokuva-albumien aarteita etsitään tulevaan teokseen.

Kirjan kokoaja haluaa lisäksi tietää, missä muistojen lähettäjät muistavat kuulleensa ensimmäisen kerran Olavi Virran musiikkia. Mikä oli kappale, oliko kyseessä äänilevy, häät vai joku henkilökohtainen tanssilavamuisto.

Olitpa nuori, keski-ikäinen tai varttuneempi, lähetä tarinasi sekä valokuvia sähköpostilla: olakirja@gmail.com – näin saadaan luoduksi Suomen kansan näköinen muistelokirja tangokuningas Olavi Virrasta.

Elämänmenoa “Saksan kuningaskunnassa”

Mika Sankari
HARTOLA

Mikä paikkakunta sijaitsee “nelostien” varrella, sieltä ajaa pari tuntia pääkaupunkiin ja siellä asuu 2626 asukasta?
Suomessa nämä määritelmät osuvat Hartolaan.
Sama oli tilanne vielä alkuvuodesta 2021 itäsaksalaisessa Burkaussa, mutta jostain ilmestyi loppuvuoden aikana muutama lisäasukas.

Muutama lisätieto tuosta samantyyppisestä saksalaiskunnasta

 • Pinta-alaltaan se kattaa 32 neliökilometriä (Hartola 675).
 • Burkausta löytyy ensimmäinen maininta ilmeisesti vuodelta 1312.
 • Itse kunta muodostuu kaikkiaan yhdestätoista pienemmästä alueesta, kun taas Burkau kuuluu Bautzenin piirikuntaan, joka on osa Saksan itäisintä Saksin (Sachsen) osavaltiota. Myös termi Saksin vapaavaltio on käytössä.
 • Autobahnin A4 kautta Burkausta ajaa länteen päin reilut puoli tuntia Dresdeniin. Reilun tunnin ajomatkan päässä idässä tulee Puolan raja vastaan, ja kahden tunnin ajomatkan pohjoisessa on pääkaupunki Berliini.
 • Tärkeimmät nähtävyydet ovat kartanoita, myllyjä ja evankelis-luterilainen tiekirkko Uhyst am Taucher Autobahnin varrella.
 • Peruskoulun jälkeen kunnasta täytyy lähteä muualle oppiin, vain yksityisopetusta on tarjolla.
 • Pormestari Sebastian Hein edustaa Saksan perinteistä porvarillista suurpuolue CDU:ta. Hän kirjoitti burkaulaisille toivoa luovan joulun ja uuden vuoden tervehdyksen someen.
 • Kunnan viralliset sivut ja Facebookin tiedotussivu valaisevat nykytilannetta.
  -Alue tarjoaa sijoittajille ihanteelliset mahdollisuudet, mutta Burkau on houkutteleva paikka myös kodinrakentajille, erityisesti läheisen ylängön viehättävän maiseman ja helpon saavutettavuuden vuoksi, Facebookissa kehaistaan.
 • Vapaapalokunta etsii lisäjäseniä.
 • Ulkoilmajuhlia järjestettiin viiime vuonna jonkin verran. Kaikkiin tilaisuuksiin on vaadittu pitkään todistus saaduista koronarokotuksista. Maskiksi ei ole kelvannut mikä hyvänsä riepu, vaan sen on pitänyt täyttää FFP2-tason vaatimukset. Näin oli esimerkiksi joulukirkossa.
 • Vapaa-aikaa kelpaa viettää kesäisin maauimalassa, joka tarjoaa saksalaiseen tapaan monia oheispalveluja, kuten pelikenttiä ja ravintolapalveluja. Kävijöitä kertyi viime kesänäkin elokuun loppuun mennessä moninkertaisesti kunnan asukaslukuun nähden.
 • Lähellä keskustaa pääsee myös maastopyöräilemään.
  Tällä hetkellä itäsaksalaisen Burkaun tapahtumakalenteri näyttää melkoisen tyhjältä Hartolan tapaan.

Kuvassa: Burkaun sijainti Saksan kartalla.

Peruskoulukuva tästä

Metsästyskoulutusta fasaanitilalla

Mika Sankari
HARTOLA

Saksanseisojat Bosse ja Rollo tervehtivät tulijaa iloisesti Pirttiniementien päässä sijaitsevan entisen, vuonna 1907 rakennetun maatilan portilla. Nykyinen nimi “Villa Oldenburg” tulee yrittäjä Sara Nikanderin äidin sipoolaisen isoisän kautta.

Viime vuonna tilalle rakennettiin fasaanitarhat, kylvettiin riistapellot ja kasvatettiin fasaaninpoikasia.

-Aiemmin Hartola oli ollut meille “musta aukko” Helsingin ja Lapin välissä, mutta löysimme mieheni kanssa tilan netin kautta toissa vuonna, ja totesimme sen tarpeisiimme sopivaksi. Hartolan keskustan liikkeistä saa monenlaista ja etätyöhön Villa Oldenburgin ympäristö soveltuu hienosti hyvien tietoliikenneyhteyksien ansiosta, Nikander kertoo.

Hollolassa asuvan pariskunnan päätyö on helsinkiläisessä markkinointiyrityksessä.

-Naapurilta saa tarvittaessa apua mm. lintujen ruokintaan, kun olemme täältä poissa, hän sanoo.

Sara on myös kokenut koirankouluttaja, ja metsästystilalla voi käydä omatoimisesti harjoittelemassa.

-Asiakkaita on käynyt meillä Salosta saakka. Monilla tiloilla voi käydä tekemässä omia treenejä, mutta meiltä löytyy myös yksityisopetusta ja ryhmätreenejä alkeista lähtien. Sellaisia tiloja ei kovin paljon ole, Sara Nikander sanoo.

Tilan kaksivuotias Rollo-lintukoira antoikin oivan näytteen omista ja kouluttajansa kyvyistä toimittajan läsnäollessa.

Viereinen Pirttijärvi tarjoaa mainiot olosuhteet esimerkiksi lintukoirien eritasoisia vesitreenejä varten.

-Kaikille löytyy sopiva harjoitus vasta-alkajista kokeneimpiin metsästäjiin saakka. Tämä on vielä “harrastuspohjalta” tapahtuvaa päätyömme ohella, mutta kehitämme toimintaamme koko ajan, yrittäjä kertoo.

Toistasataa paikkauskollista fasaania elää tilan tarhassa. Ne mieluummin juoksevat kuin lentävät. Nyt linnut voisivat edetä Pirttijärven jäätä pitkin.

Toiminnan pienimuotoisuudessa on omat etunsa.

-Lintuinfluenssa on levinnyt monissa paikoissa isojen peltojen kautta muuttolintujen takia, mutta täältä ne puuttuvat, joten olemme onneksi säästyneet siltä.

Päärakennuksen vieressä oleva aitta kunnostetaan tulevaa majoituskäyttöä varten.

Fasaanin metsästysaika on syyskuun alusta helmikuun loppuun, joten fasaanitreenejä on tarjolla ensi kuun loppuun saakka.

Osoitteessa www.villaoldenburg.com löytyy tarkempia tietoja yrityksen toiminnasta ja mm. ohjeita treenipäivän varaamiseen.

Kuvassa: Sara Nikander esitteli Villa Oldenburgia Rollon ja Bossen kanssa sunnuntaina 2. tammikuuta.

Nelostien liittymäjärjestelyt kommentoitavina

Mika Sankari
HARTOLA

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) ja Väylävirasto ovat laatineet tiesuunnitelman Hartola-Oravakivi- hankealueen yksityistiejärjestelyistä.

Muutostarve kohdistuu erityisesti liittymien vähentämiseen. Suunnitelmassa esitetään myös syrjään jäävän nykyisen valtatien hyödyntämistä tietarkoituksiin jatkossakin. Näin valtatielle muodostuisi maantietasoinen rinnakkaistie ohituskaistaosuuden matkalle.

Sinne ohjattaisiin kävely, pyöräily sekä mopo- ja maatalousliikenne.

Esitetyt suunnitelmaratkaisut pidentävät joitain rinnakkaistieyhteyksiä, mutta liittyminen valtatielle ja valtatieltä ohjataan liittymiin, joihin rakennetaan erilliset kaistajärjestelyt.

Liittymä- ja rinnakkaistiejärjestelyjä muutetaan Vuorenkyläntien ja Oravakivensalmen välillä. Tavoitteena on tieosuuden yksityisteiden liittymien turvallisuuden parantaminen.

Kiinteistön omistajilla ja kaikilla muilla asianosaisilla on mahdollisuus tehdä muistutus suunnitelmasta sähköisesti osoitteeseen kirjaamo.uusimaa@ely-keskus.fi tai kirjallisesti osoitteeseen Uudenmaan ELY-keskus, Kirjaamo, PL 36, 00521 Helsinki.
Muistutukseen on liitettävä asianumero UUDELY/5170/2021.

Tieoikeudet rakennettaville yksityisteille määrätään tietoimituksen yhteydessä. Suunnitelmasta pyydetään myös viranomaislausunnot.
Tiesuunnitelma on kokonaisuudessaan nähtävillä perjantaihin 21.1.2022 asti ELY-keskuksen tietoverkossa.

Lohiniementien liittymä suljetaan ja liikenne ohjataan rakennettavaa rinnakkaistietä pitkin Vuorenkyläntielle. Vuorenkyläntien ja valtatien liittymään rakennetaan vasemmalle kääntymiskaista etelän suunnasta tultaessa. Tollinmäentien liittymään toteutetaan väistötila.
Rantatöyryntien ja Huuperintien liittymä porrastetaan, eli nelihaaraliittymän sijaan kohdalla on kaksi kolmihaaraliittymää. Liittymiin toteutetaan vasemmalle kääntymiskaistat. Leppäniementien liittymä katkaistaan ja korvaavana yhteytenä rakennetaan tieyhteys Rantatöyryntielle. Nykyinen valtatie jää maantietarkoituksiin ja sille rakennetaan jatkoyhteys Ansiontieltä pohjoiseen. Näin ohituskaistaosuuden matkalle syntyy rinnakkainen maantie, jota voi hyödyntää paikallisliikenne, kävelijät ja pyöräilijät, ja yhteys toimii myös valtatien varareittinä. Valtio huolehtii rinnakkaistien kunnossapidosta. Maantienä toteuttaminen edellyttää lisälunastustarpeita.
Mattilanlammentien liittymä katkaistaan ja liikenne ohjataan rakennettavaa rinnakkaistieyhteyttä pitkin etelään Luolantielle. Mattilanlammentieltä rakennetaan lisäksi yksityistieyhteys pohjoiseen Rusintielle. Suursyväntien ja Vuorenpääntien liittymäjärjestelyä siirretään hiukan etelämmäs. Liittymään toteutetaan vasemmalle kääntymiskaista pohjoisen suunnasta.
Suvirannantien liittymään toteutetaan väistötila.

Oppitunti striimattiin maailmalle Sysmästä

Ilkka Hörkkö
SYSMÄ

Sysmän Yhtenäiskoulun tuntiopettaja Tanja Seppälälle ehdotettiin syksyllä striimattavan oppitunnin pitämistä. Hän opettaa englannin kieltä koulussa luokille 3.-7. Taustana on Suomen koulujärjestelmän kiinnostavuus ja menestys kansainvälisesti. Vaikka viimeisimmissä mittauksissa ei Suomi ole huipputuloksiin yltänytkään, ovat mm. suomalaiset oppilaslähtöiset työtavat kouluissa kiinnostuksen kohteena.

Kun kansainväliset kouluvierailut 2000-luvun alussa lisääntyivät, toimintaa varten perustettiin Opetushallituksen toivomuksesta yritys. Se on nimeltään VisitEDUfinn. Yritys on organisoinut kouluvierailuja. Korona-aikana toiminta siirtyi verkkoon, mutta syksyn aikana on taas normaalejakin vierailuja voitu toteuttaa.

Tanja Seppälän oppitunnin piti olla vasta tulevan vuoden puolella, mutta se aikaistui. Yhtenäiskoulun rehtori Simo Sinervo oli aiemmin tehnyt yhteistyötä VisitEDUfinn koordinaattorin Suvi-Krista Westlingin kanssa. Sinervo esitti Seppälälle oppitunnin striimaamista.

-Idealle ei saanut sanoa ei vaan ehkä, hän muisteli.

Vaikka tilanne tuntui jännittävältä, hän päätti suostua. Laitteiston osalta koululla oli täysi valmius striimaukseen.

Lähetettäväksi tunniksi valikoitui 7:nnen luokan englannin tunti. Iso, yli 20 oppilaan ryhmä on normaalisti englannissa jaettuna, mutta striimatulle tunnille haluttiin ”filmitähdiksi” ainutkertaiseen tilaisuuteen koko 7. luokka. Kun asia muutama päivä ennen striimausta kerrottiin huoltajille ja oppilaille, oli suhtautuminen positiivisen yllättynyttä.

Järjestäjän puolelta ainoa toivomus oli, että tunti sisältää erilaisia työtapoja. Itse tunti meni alun pieniä ääniongelmia lukuunottamatta hienosti. Tunti oli Seppälän mukaan hyvin normaali, hän käyttää erilaisia työtapoja ja aktivoi oppilaita jokaisella tunnillaan.

Striimausta seuraamassa oli koululuokka tai opettaja mm. Puolasta, Romaniasta, Brasiliasta ja Intiasta. Tunnin päätteeksi seuraajat saivat esittää kysymyksiä. Ihmettelyn aihe oli vaikkapa oppilaiden kengättömyys luokassa. Myös esitettiin kysymys, ovatko oppilaat aina näin aktiivisia tai miten luokassa kontrolloidaan läksyjen tekemistä.

Kokemuksen jälkeen Tanja Seppälä oli iloinen ja helpottunut. Hän totesi pienen jännityksen karisseen tunnin alettua.

-Eihän tämä eronnut mitenkään tavallisesta, tätä teen viisi päivää viikossa, totesi Seppälä lopuksi.

Kuvassa: Opettaja Tanja Seppälä pohjoisirlantilaisen Giant’s Causewayn basalttipylväillä (kuva Tiina Virtanen).