Yhteen Hiileen

Mainio Yhteen Hiileen -hanke piti toisen päättäjäistilaisuutensa Sysmässä viimeviikkoisen Hartolan lisäksi. Tilaisuuden saarnamies oli sama; näyttelijä-ohjaaja Kari Väänänen julisti tulisesti maaseudun ylivoimaisuutta asuinpaikkana omiin kokemuksiinsa pohjaten. Väänäsen saarnan punaisena lankana kulki koko ajan yhdessä tekeminen, me-henki.

–Maaseudun elävänä säilymisen tärkein asia on tiivis me-henki, kiteytti Väänänen.

Puhuja otti esimerkikseen oman paikkauntansa Kemijärven. Vaikeuksien kautta paikkakunnalta häilyivät pois poliittiset raja-aidat ja kaiken tekemisen pohjana oli vahva yhteishenki. Suosittu televisiosarja ”Taivaan tulet” toimi mainiona punaisena lankana ja voimat yhdistettiin ongelmien voittamiseksi.

–Koukkuselät suoristuivat, arvokkuus ja hyvä elämisen laatu palautuivat paikkakunnalle. Kuljettiin taas rinta rottingilla, maalaili saarnamies Väänänen.

Väänänen näytti hyvin tietävän Sysmän vahvuudet ja heikkoudet, olihan hän käväissyt jututtamassa paikkakuntalaisia matkahuollon baarissa!  Hän kehui Sysmän vahvuudet kulttuurielämän saralla, mutta antoi samalla hienovaraisia vihjeitä demokraattisen päätöksenteon laajentamiseksi. Hän valoi tulevaisuuden uskoa kauniin maaseudun kehittymiseen ja kehotti sysmäläisiä huolehtimaan entistä paremmin syntyvyyslukujen kasvamisesta.

Päijänne-Leaderin hankeneuvoja Anu Taipaleen mukaan maaseutu ei autioidu, mutta asuminen siellä ohenee. Päijänne-Leader on hyvä rahoituskanava maaseudun hankkeiden tukemiseen ja keskittyy jatkossa tukemaan matkailua, yhteisöllisyyttä ja juuri maaseutuasumisen hankkeita. Täsmäkohteina ovat yrittäjyys, paikallisuus, nuoret ja kansanvälisyys.

Vuoden 2014 valtakunnalliseksi Vuoden kyläksi valitun Vuolenkosken edustajat Ville Pisto ja Johanna Salonen antoivat erinomaisia vinkkejä vilkkaan kylätoiminnan perusteiksi.

Yhteen Hiileen -hankkeen veturit Sari-Anna Vilander ja Mia Kärkkäinen olivat koostaneet erinomaisen kuvakollaasin vuoden lopulla päättyvän projektin historiikiksi. Toiminnan kokonaisuus hahmottui pitkiä luettelomaisia listoja selkeämmäksi kuvin esitettynä.

Sysmä Seuran puheenjohtaja Bror Ahlgrenin mielestä historiallinen näkökulma on otettava huomioon tulevaisuutta kehitettäessä ja antoi näin sanoillaan esimakua tilaisuuden lopuksi esitettyyn filmiin ”Aikamatka Sysmän historiaan”.  Kun Hannu Virolainen esitti vielä Telle Talvitievan kirjoittaman jutelman ”Koussun puujalasta” (näkyy myös filmissä), päästiin aloittamaan odotettu filmin ensi-ilta.

Aikamatka kuvaa erinomaisesti lyhyen kaavan mukaan Sysmää ammoisesta jääkaudesta lähtien liki nykypäivään. Janne Vanhasen lyhytelokuva on mainio paikkakunnan historian tallenne ja erinomaisen tärkeä lisä kuntainformaation materiaaleihin. Vanhasen työn jälki on kauttaaltaan hyvätasoista, kertoja Birgitta Stjernvallin selostus tasapainoista ja virheetöntä ja tuttujen kasvojen roolisuoritukset tuovat kokonaisuuden lähelle katsojaa. Toivottavasti mahdollisimman moni sysmäläinen pääsee näkemään tämän dokumentin. Yhteen Hiileen -hankkeelle on annettava erikoiskiitokset  videon tuottamisesta. KP