Sysmän uusi sosiaalijohtaja

Anna Onali-Ovaska
SYSMÄ

Marraskuun alussa Sysmän kunnassa aloittaa työnsä uusi virkamies, sosiaalijohtaja. Sosiaalijohtaja on virkana uusi, mutta sitä hoitaa monen vanha tuttu Minna Veistilä.

Veistilä palaa Sysmän kunnan palkkalistoille lähes parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Hän työskenteli kunnan sosiaalityöntekijänä ja perusturvajohtajana 1990-luvun loppupuolella. Sen jälkeen hän teki työuraa Lahden ja Kouvolan suunnalla, mutta asuinsija pysyi silti tukevasti Sysmässä.

Uutena sosiaalijohtajana hänen ensimmäinen iso työsarkansa on sote-palvelujen ulkoistus, jonka myötä ne siirtyvät hyvinvointiyhtymän hoidosta Attendon tehtäviksi. Tammikuun alussa voimaan astuva ulkoistus on niin lähellä, että Veistilä on aloittanut asiaan perehtymisen jo nyt ennen virallista virkaanastumispäiväänsä.

Haastattelupäivän aamuna hän oli käynyt Orimattilassa Aavan sosiaalipalvelujen johtoryhmän kokouksessa. Siellä käsiteltiin Sysmän tulevaa sote-ulkoistusta.

Veistilä otettiin johtoryhmässä ystävällisesti vastaan. Sen jäsenet ovat nimittäin hänelle vanhoja tuttuja.

-Tunnen useimmat johtoryhmän jäsenet niiltä ajoilta, kun olin mukana perustamassa Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymää. Yhtymän perustamisvaiheessa vuonna 2007 Suomessa vallitsi lääkäripula ja pulaa oli myös erityistyöntekijöistä. Yhtymä perustettiin, jotta pienet kunnat selviäisivät tilanteesta, Veistilä kertoo.

Tänä syksynä Veistilä on siis hoitamassa Sysmän irtautumista yhtymästä, jota hän oli aikoinaan perustamassa. Eikö se ole haikeaa?

-Niin kuin kaikki uudistukset, tämäkin kannattaa nähdä mahdollisuutena. On omasta porukasta kiinni, miten uudistus käytetään hyväksi.

Mahdollisuutena voi nähdä esimerkiksi sen, että palvelun järjestäjä on yhtymän sijaan yksityinen yritys.

-Yksityisessä yrityksessä kaikkea päätöksentekoa ei tarvitse kuljettaa niin moniportaisen organisaation läpi. Voi olla, että päätöksenteko on siinä mielessä nopeampaa. Toki pitää olla tarkastuspisteitäkin, Veistilä sanoo.

Oman roolinsa hän näkee juuri yhtenä tarkastajista: on tärkeää, että päätökset palvelevat kuntalaisten etua. Haastattelun aikana Veistilä korostaa monta kertaa, että hänen tärkein tehtävänsä on seurata kuntalaisten hyvinvointia ja järjestää sellaisia palveluita, joita kuntalaiset tarvitsevat ja haluavat. Siitä hän haluaa pitää kiinni, kuntalaisten edun mukaisista palveluista.

Sekin on hyvä muistaa, että vaikka kyse on sote-palvelujen ulkoistuksesta, kaikkia tehtäviä ei voi siirtää yksityisen yrityksen hoidettavaksi. Laki määrää, että esimerkiksi vammaispalveluihin ja lastensuojeluun liittyvät päätökset on tehtävä viranhaltijapäätöksinä. Nämä päätökset kuuluvat jatkossa sosiaalijohtajan vastuualueeseen.

Ulkoistuksen jälkeen kunnan hoidettavaksi eli sosiaalijohtajan vastuulle jää myös muutama muu tärkeä osa-alue: kuntouttava työtoiminta ja omaishoidon tuki sekä toimeentulotuki harkinnanvaraisten tukien osalta.

Koska sote-palvelujen ulkoistus on Suomessa vielä uusi asia eikä esimerkkejä liiemmin ole, kuuluu sosiaalijohtajan toimenkuvaan runsaasti kehittämistyötä. Siihen tehtävään Minna Veistilä on oiva valinta, sillä hänen aiempi työhistoriansa pullistelee erilaisia kehitystehtäviä.

Sosiaalialan osaamiskeskus Versossa Veistilä oli kehittämässä muun muassa hyvinvointineuvolaa. Kymenlaakson ammattikorkeakoulun yliopettajana hän kuului ryhmään, joka perusti lasten ja nuorten hyvinvointiin keskittyvän ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon.

Sosiaalialan ammattikorkeakouluverkoston puheenjohtajana hän teki valtakunnallista vaikuttamistyötä muun muassa silloin, kun väiteltiin siitä riittääkö sosionomin pätevyys lastentarhanopettajan tehtäviin. Myöhemmin sosionomit todettiin riittävän päteviksi.

Viimeiset parikymmentä vuotta Veistilä on ajanut päivittäin pitkää työmatkaa. Tiet Sysmästä Lahteen ja Kouvolaan ovat tulleet tutuiksi. Matkustaminen ja vaativa työ ovat varmasti vaatineet kovaa itsekuria?

-Ennemmin kyse on innostuksesta. Innostun mielelläni asioista, Veistilä muotoilee.

Kaiken ohessa hän on työstänyt väitöskirjan, joka käsittelee Venäjältä Suomeen muuttaneiden perheiden hyvinvointia. Kirja on juuri tullut painosta ja väitöstilaisuus on 4. marraskuuta.

-Järjestän karonkan täällä Sysmässä Teatteritalolla. Yleensä karonkka pidetään väitöskaupungissa, mutta minä halusin juhlan ehdottomasti tänne. Ei sitä kukaan ihmetellyt, minut tunnetaan niin sysmäläisenä, Veistilä hymyilee.
Minna Veistilä

-syntyi Seinäjoella, asui lapsuuden ja nuoruuden Mikkelissä. Molemmat mummolat sijaitsevat Sysmässä
-valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 1990
-valmistumisen jälkeen työskenteli muun muassa SPR:n kotimaan avun suunnittelijana
-sosiaalialan osaamiskeskus Versossa kului seitsemän vuotta, joista lähes kolme johtajana
-mukana käynnistämässä Päijät-Hämeen sote-yhtymää vuonna 2007
-Kymenlaakson ammattikorkeakoulun yliopettaja vuodesta 2008 tähän syksyyn asti
-valmistunut perheterapeutiksi
-teki lisensiaattintyön Helsingin yliopistolle. Väittelee tohtoriksi marraskuun alussa
-harrastaa sienestystä, marjastusta, pilatesta, kuntosalilla käymistä ja lukemista. Nauttii ratsastusretkistä islanninhevosilla ja koiran kanssa tehdyistä aamulenkeistä Lintan kammariin
-puoliso Sysmän palvelutalon toiminnanjohtaja Hannu Juhola. Perheen lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa, mutta pitävät tiiviisti yhteyttä koti-Sysmään