Suomirokki(p)oppia!

Mika Sankari
SYSMÄ

Konserttikeskuksen järjestämä Suomirokkikoulu-konsertti kiertää kouluissa tarjoten tietoa maamme musiikin historiasta kiinnostavalla otteella. Tämän viikon maanantaina tästä saivat nauttia aluksi nuorimmat oppilaat. Heidän jälkeensä olivat vuorossa 5–8-luokkalaiset ja päivän päätteeksi ysiluokkalaiset lukiolaisten kanssa.

Suomirokkikoulu.fi:n jäsenet ovat tuttuja muista yhteyksistä. Kalevauva.fi:n Kimmo Numminen hoiti kitaroinnin ja laulamisen, Aapo Niininen soitti rumpuja. SMG:n jäsen Oskari Halsti oli kosketinsoittimissa ja Esa Pottonen Wedding Crashersista toimi bassovirtuoosina.

Kolme 45 minuutin settiä sisälsi samat ainekset lievin muutoksin. Yleisö otettiin mukaan Hassisen Koneen ja Dingon kaikille tutuilla sävelillä, joissa kerrottiin levottomista jaloista ja tuhkimoista. Siinä samalla opittiin tuntemaan eri soitinten ominaisuuksia.

Yleisölle esiteltiin bändin mukana olleet tehostimet, jotka vaikuttavat sähköisen signaalin tuottavan soittimen signaaliin siten, että sen äänenväriä, sävelkorkeutta ja sointia tai äänen kiertoa voidaan tehostaa tai muunnella. Ei olisi esimerkiksi olemassa metallimusiikkia ilman särökitaraa.

Musiikkityylejä käytiin lyhyesti läpi valssista alkaen. Kymmenminuuttisena versiona kuultiin näppärä läpileikkaus suomalaisen musiikin kehityksestä 1960-luvulta alkaen. Kaikki “satavuotispotpurin” kappaleet kykeni tunnistamaan muutaman soinnun jälkeen.

Yleisöltä sujui myös “Arvaa kuka” -musavisassa esiintyjän tunnistaminen Hämä-hämä-häkki-laulun pohjalta luodun soitto- ja laulutyylin perusteella. Erityisen hyvän menon sai aikaan “Sata salamaa” ja bändi sai palata lauteille esittämään Haloo Helsinkiä.