Shakki vai matti?

Helena Mäkinen
HARTOLA

Haminan Martti ja Rossin Jouni odottivat shakki-iltaa ja avainhenkilöä maanantain tihkusateessa. Hamina oppi siirrot kaveriltaan 1960-luvulla. Lisäoppia tuli Joutsan keskikoulussa Leivonmäen pojilta. Tahti kiihtyi, kun Hartolan kaverit tulivat mukaan. Jyväskylässä opiskellessa piti liittyä shakkikerhoon.
Rossi oppi siirrot isältään 4-vuotiaana, tosin se oli ”sellasta nappuloiden tuuppimista”. 16-vuotiaana hän oli perustamassa Itä-Helsingin shakkikerhoa.
Turnauksia on viikonloppuisin eri puolilla Suomea. Hartolassa on kuun alussa aina lyhyet pelit, joissa kokonaispeliaika on enintään 10 minuuttia, kummallakin 5 minuuttia. Siirron tehtyään pelaaja pysäyttää oman kellonsa, kaverin kello alkaa käydä. Pitkissä peleissä kummallakin on 1½ tuntia, yhteensä aikaa kuluu 3 tuntia. Pitkästä pelistä pidetään pöytäkirjaa.
Kukaan pelaamaan tulleista ei ollut sitä mieltä, että aika menee hukkaan – vaikka hurahtaisi iltakuudesta aamuneljään. Tosin puoliso saattaa tivata, miten siinä niin myöhään menee…
Rossi pelaa netissä. Linjoilla on yli 3 miljoonaa shakin pelaajaa ja kone arpoo kaverin. Ja Hamina on lähdössä pian Saksan turnaukseen ainoana suomalaisena.
– Sellaista pelaajatasoa ja määrää ei löydy täältä, osallistujia on 500. Suomessa vain SM-kilpailussa on paljon pelaajia. Lisenssipelaajia Suomessa on noin 1000, harrastajia ehkä 10.000.
Saarisen Risto odotteli Mäkisen Pekkaa toiselle puolelle pöytää.
– Pelasin lauantaina Tampereella. Ala on aika miehinen, mutta Shakkiliiton uusi puheenjohtaja Riikka Wulff totesi, että shakkia voivat pelata yhdessä 5-vuotias ja 90-vuotias. Ikä- tai painorajoituksia ei ole. Pelata voi vaikka Japanissa, ei tarvita yhteistä kieltä.
Peliparit hiljentyvät ja keskittyvät. Rossin kaveriksi tuli Peltosen Jouni.

Kuvassa: Kalervo Joutsijärvi (vas.) ja Martti Hamina pääsemässä vauhtiin. Shakkikerholaiset toivovat uusia mukaan ja lupaavat neuvoa alkeista lähtien. Lue lisää: Hartolanshakkikerho.blogspot.com.