Pieni Sysmä – Suuri lomitusyksikkö

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Lomituspalvelujohtaja Taina Blomqvistilla on vastuullaan valtaisa alue karjataloudenhoitajien lomien järjestämisessä. Paikallisyksikön alueeseen kuuluu 18 kuntaa ja kaupunkia; Asikkala, Hartola, Hollola, Humppila, Jokioinen, Joutsa, Kuhmoinen, Kärkölä, Luhanka, Padasjoki, Pertunmaa, Sysmä, Tammela, Toivakka ja Ypäjä sekä Heinolan, Forssan ja Someron kaupunkien alueet. Viimeisimpänä alueeseen liitettiin Ypäjän yksikön alue 1.1.2020.
– Hallinnointi sujuu hyvin etätyön avulla, lomittajat työskentelevät asuinpaikkakunnallaan ja ympäristössä, tarvittaessa kauempanakin. Pidemmälle lähdetään vapaaehtoispohjalta, selittää Taina Blomqvist lomitustöiden rutiinia.
Suuri yksikkö tarvitsee aikamoisen määrän lomitustyöntekijöitä. Kuukausipalkkaisia maatalouslomittajia on Sysmän paikallisyksikössä 92, joista parisenkymmentä on tullut töihin Suomeen rajojen ulkopuolelta. Lyhyt-aikaisessa työsuhteessa on vuoden mittaan useita kymmeniä henkilöitä. Ostopalvelusopimuksen puitteissa töitä tekee neljätoista yrittäjää/lomittajaa.
– Lomituspalveluissa palvelujen kysyntä ja tarjonta on tasapainottelua. Kysyntään vaikuttavat koululaisten lomat, maaseutunäyttelyt, maatalousaiheiset risteilyt, tilojen kausiluonteiset työt, vanhempainvapaiden määrä ja monet muut seikat. Tällä hetkellä voisimme palkata kesäajalle lisää muutamia osaavia karjatalouden ammattilaisia, kertoo Blomqvist.
Korona on iskenyt kyntensä myös lomituspalveluihin. Epidemian alkuvaiheessa Blomqvistille alkoi tulla ilmoituksia varattujen lomitusjaksojen peruutuksista. Syynä olivat matkatoimistojen tekemät peruutukset ja tietysti myös huoli tartunnan leviämisestä.
– On tärkeää, että vuosilomia pidetään myös tässä poikkeustilanteessa ja maatalouslomittajat työllistyvät. Mikäli koronatilanne etenee, saatamme joutua tilanteeseen, jossa lomittajaresursseja tarvitaan enenevässä määrin sijaisapulomitusten hoitamiseen ja vuosilomalomitusten järjestäminen vaikeutuu, pelkää Blomqvist.
Taina Blomqvist toivoo, että asiakkaat käyttäisivät lomituspalveluja tasaisesti ympäri vuoden oman hyvinvointinsa ja jaksamisensa edistämiseksi.
Onko Sysmä jatkossakin maitopitäjä?
– Näillä näkymin on. Tilojen määrä vähenee, mutta tilakoot kasvavat ja tuotettu maitomäärä pysyy liki ennellaan. Koronaepidemian myötä kotimainen ruoantuotanto koetaan jatkossa entistä tärkeämmäksi.

Kuvassa: Sysmän lomitusyksikkö pyörittää Taina Blomqvistin johdolla suurta aluetta.