Pieni pallo, iso ilo

Golf on urheilu- ja liikuntalaji, joka sopii kaikenikäisille ja yhtä hyvin naisille kuin miehille. Sitä voi pelata kilpaa tai rennosti yhdessäolosta nautiskellen. Se ei ole eliiitin suljettu huvi eikä edes palloilulajina keskikastia kalliimpi. Se on sosiaalinen ja tekninen älylaji. Tarua vai totta?

Totta, sanoo Hartola Golfin tuore toimitusjohtaja Tera Heinonen, joka haluaa murtaa ennakkoluuloja ja alentaa kynnystä golf-harrastukseen aloittamiseen. Hän toivottaa tervetulleeksi  Hartolan kentälle kaikki kiinnostuneet ainakin kokeilemaan lajia. Erityisen tervetulleita ovat Hartolan, Sysmän ja muiden lähipitäjien vakituiset asukkaat. Kentällä ja klubiravintolassa riittää hyvin tilaa kaikille vapaa-ajan asukkaiden ja kilpa-golffareiden lisäksi. Mutta varoituksen sana: golf koukuttaa nopeasti jo nuoresta pitäen.

Ja pakkohan se on miestä uskoa, joka latelee väitteidensä tueksi faktoja ja tutkimustuloksia. Ja lupaa vielä korillisen palloja ja mailan lainaksi harjoitusradalle uskaltautuville. Sitä paitsi Heinonen on entinen aktiivijalkapalloilija, jonka sanaa toinen ex-aktiivifutaaja ei epäile. Jos polvet eivät kestä enää jalkapalloa, lätkää, säbää tai muuta rajumpaa lajia tai ovat muutoin heikommassa kunnossa, niin on syytä kokeilla golfia. Tosin golf sopii hyvin myös liikuntarajoitteisille ja ikä-ihmisille, koska kierroksella voi käyttää halutessaan golf-autoa.

Samalla kun kiertää kokonaisen kenttäkierroksen, saa tuhdin annoksen liikuntaa ulkoilmassa kuin varkain. Kaloreita kuluu nelituntisen kävelykierroksen aikana. Ennen varsinaiselle kenttäkierrokselle pääsyä pitää suorittaa Green Card, joka on golfin ajokortti. Se ei tarkoita virallista pukukoodia, semmoista ei enää Suomessa ole. Siis sitä ruutuhousuista, lippalakkista pukeutumista, joka tosin on sallittua ja itse asiassa aika tyylikästäkin näin amatööristailistin silmissä. Nykypäivän golf-asu on aivan tavallinen, miellyttävä liikunta-asu, vaikka toki golfiinkin on kehitetty omia, lajinomaisia varusteita.

Green Card on oikeastaan golf-etiketin perusta. Pelaajalla on oltava tietyt perustiedot ja -taidot, jotka voi hankkia itse tai vaikkapa kursseilla, jotta peli kentällä onnistuisi. Se taas merkitsee myös sitä, että kaikilla kentällä on turvallista, mukavaa, peli sujuu jouhevasti. Se on käyttäytymistä ja muiden huomioonottamista kentällä.

Golfin harrastajat kuuluvat golf-seuraan ja sitä kautta lajiliiton rekisteriin ja tasoitusjärjestelmään. Tämä mahdollistaa liikunnassa ja urheilussa ainutlaatuisen tilanteen, että eritasoiset ja -kykyiset pelaajat – tytöt, pojat, miehet, naiset, nuoret, ikäihmiset  – voivat pelata yhdessä tai toisiaan vastaan. Ja vielä missä päin maailmaa tahansa. Tasoitusjärjestelmä on Euroopassa sama ja jotta se toimisi, kaikkien on kuuluttava myös golf-seuraan.  Voisipa vaikka ottaa kierroksen Mikko Ilosen, Suomen kaikkien aikojen  golf-ammattilaisen kanssa.

Ei ihme, että tuoreimpien tutkimusten mukaan Suomessa on 500 000 ihmistä, jotka ovat kiinnostuneita golfista, suhtautuvat siihen myönteisesti mutta eivät ole vielä kokeilleet lajia. Heinosen mielestä Hartola Golfille mahtuu varsin hyvin osa heistä. Tällä hetkellä Hartolan nuorin pelaaja on alle kouluikäinen ja vanhin Mikko Soille, 94 vuotta.

TK