Maakuntalaulut Papulassa

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Muutama vuosi sitten Papulassa laulettiin joukolla vanhoja koululauluja ja tilaisuuden suuren suosion innoittamana Nikkaroisten Nuorisoseura päätti järjestää toisenkin yhteislaulutilaisuuden. Kuluva vuosi oli tapahtumiltaan erittäin sopiva. Kun Suomi juhlii 100-vuotista historiaansa ja Papulan nuorisoseurantalo täyttää 90 vuotta, niin laulujen teemaksi oli helppo valita maakuntalaulut. Väkeä tuli paikalle Papulan täydeltä ja teemaan liittyen monet paikalle tulijoista olivat pukeutuneet kansallispukuihin. Tunnelma heijasti kylän yhteishenkeä ja laajemmin kansamme isänmaallisuutta ja historiaa jo ennen ensimmäistäkään laulua.
Tilaisuuden juontaja Marja-Leena Metsovuori johdatteli yleisön maakuntalauluihin paikallisuuden kautta. Hän tiesi, että Nikkaroisten Nuorisoseuran perustamiskokouksessa v. 1915 oli laulettu Karjalaisten laulu, niin sillä aloitettiin. Laulattajana toimi kanttori Ulla Pesonen (os. Katajisto) ja säestäjänä kanttori Jaak Luts. Itä-Hämeen laulun (esittäjänä Suvi Järvelä) ja Häme-laulun kautta päästiin sitten käsiksi maakuntalauluihin.
Professori Laura Kolbe oli saatu paikalle kertomaan maakuntalaulujen syntyhistoriasta aina Ranskan vallankumouksesta lähtien ja sitten jokaisesta ohjelman laulusta vielä erikseen. Suomalaisuuden nousu Snellmanin, Runebergin, Topeliuksen ja Lönnrotin johdolla synnytti lopullisesti maahamme runsaan maakuntalaulujen määrän.
–Maamme -laulusta se alkoi ja useimmiten maakuntalaulujen takana olivat yliopiston osakunnat. Tekstit lauluihin haettiin runokilpailujen avulla ja sävelmä tilattiin sitten joltakin tunnetulta säveltäjältä.
Laulut rakentuivat tunnemaailmaan nationalismin pohjalle Lönnrotin ja Topeliuksen  ajatusten jatkeeksi. Laulujen sisällöt kuvasivat enimmäkseen maakunnan maisemia, vapautta, kristillistä sanomaa ja isänmaallisuutta.

Mitä lauluja Papulassa sitten laulettiin?

Ohessa luettelo lauluista, joista osa oli vähän oudompia, mutta suurin osa kaikille tuttuja:
Varsinaissuomalaisten laulu, Satakunnan laulu, Vaasan marssi, Kymmenen virran maa, Uusmaalaisten laulu, Keski-Suomen kotiseutulaulu, Kymenlaakson laulu, Savolaisen laulu, Nälkämaan laulu.
Lisäksi ohjelmistossa oli tuore Päijät-Hämeen maakuntalaulu Vihreiden harjujen maa sekä luonnollisesti lopuksi Hämäläisten laulu.