Lukijamatka Kreetalle osa 1

Kyösti Piippo
KORFU/KREETA

Kuumaa liiankin kanssa

Kuumaa liiankin kanssa -otsikolla ei tässä tapauksessa tarkoiteta mitään negatiivista. Auringonpalvojat olivat mielissään loistavista olosuhteista ja porukan kuntoihmeiden kävely- ja retkimatkoja ei Joonianmeren aurinko hidastanut. Me muutamat huonojalkaiset pysyimme tiukasti upealla hotellialueella ja vaihdoimme paitoja säännöllisesti yli kolmenkymmenen lämpöasteen seurauksena.
Hotelli oli upea. Alue koostui paristakymmenestä pienehköstä rivitalo – tyyppisestä rakennuksesta, jotka oli siroteltu rehevän puiston sekaan. Uima-altaita oli useita alueen sisällä, neljä baaria ja kaksi ravintolaa. Buffee -ravintolassa nautimme aamiaiset ja illalliset – olimme tavoistamme poiketen varanneet matkalle puolihoidon ja se osoittautui hyväksi ratkaisuksi.
Lentoaikataulu oli aiemmilta vuosilta poikkeava; normaalisti on Sysmä-Hartola -akselilta lähdetty lukijamatkoille kohti lentokenttää neljän maissa aamuyöstä, mutta Korfulle läksimme klo 14.30. Kone nousi taivaalle klo 19.30 ja perillä olimme klo 23.00. Ja kuten kuvitella saattaa, perillä oli pilkkopimeää. Oman kämpän löytyminen isolta hotellicampukselta oli suunnistustaitoja kysyvä tehtävä. Hotellin piccolo-pojat joutuivat saattelemaan suurimman osan meistä asunnon ovelle saakka.
Pari sanaa Korfusta. Saaren pinta-ala on 592 neliökilometriä ja asukkaita siellä on noin 100.000. Saaren pääkaupunki on nimeltään myös Korfu (asukkaita 25.000).
Korfu joutui aikoinaan usein lännestä tulevien hyökkäysten kohteeksi. Se on ollut mm. venetsialaisten vallan alla ja Turkin miehittämänä peräti neljä kertaa. 1700-luvun lopussa saari joutui Ranskan vallan alle ja seuraava isäntämaa oli Britannia vuosina 1815 – 1864. Ahkerille museoihmisille Korfulla riittää katsomista, sillä palatseja ja arkeologisia löydöksiä on runsaasti. Saari on erityisesti brittiläisten turistien suosiossa, mutta meidän siellä ollessa pääosa lomalaisista tuli Saksasta – britit tulevat vasta myöhemmin.
Kun huoneemme sijainnit olivat vielä mukavasti rannan ja rantakadun kauppojen tuntumassa, oli asiointi joka paikkaan mielekästä ja nopeaa.
Korfun kaupunkiin lähti vene oman asuntomme kupeesta (60 m), joten veneretki pääkaupunkiin oli miltei pakollinen. Melkein kaikki ryhmämme jäsenet kävivät pääkaupungissa, osa vesiteitse, osa bussilla.
Meitä lähti merelle kohti Korfua pienehkö ryhmä, kymmenen henkeä.

Jatkuu tulevissa lehdissä…

Kuvassa: Ryhmä Lähilehden lukijamatkaajia törmäsi toisiinsa hotellin kampuksella.