Juhannustaikaa

Juhannuksen aikaan on vuosisatojen ajan tehty erilaisia taikoja. Taiat tehtiin pääasiassa naimaonnea ja tulevaisuutta silmällä pitäen. Naima-asioihin liittyvien taikojen lisäksi tehtiin myös maanviljelykseen ja karjankasvatukseen liittyviä taikoja. Osassa haluttiin itselle onnea maanviljelyyn ja karjanhoitoon, mutta joitakin taikoja on tehty naapurin epäonnea toivoen.

Nykyisin ei juhannustaikoja juurikaan taideta tehdä tai juuri kukaan ei ainakaan tunnusta niitä tekevänsä.

ALASTOMANA KUKKIA POIMIMAAN  TAI KAIVOON KATSOMAAN

Ehkä tunnetuin juhannustaika on seitsemän tai yhdeksän erilaisen kukan poimiminen yhtä monelta niityltä ja niiden asettaminen tyynyn alle nukkumaan mennessään. Nukkumisen aikana pitäisi sitten nähdä tuleva sulhasensa. Onko näin jollekin käynyt, lienee melkoinen salaisuus.

Ruispeltojen vähenemisen myötä seuraavan taian toteuttaminen voi käydä melkoisesta iltalenkistä eli saunasta tullessaan pitää juosta alasti ruisvainion ojia ja yhdeksännessä ojassa tulee sulhanen vastaan. Ennen yhdeksättä ojaa voi juoksijan tavoittaa kuitenkin paikalle hälytetty esivalta, sillä ruisvainioita on sen verran harvakseltaan. Helpommin tulevan sulhasensa ehkä löytäisi juoksemalla alasti kolmikulmaista ruispeltoa ympäri kolme kertaa, sillä toisen taian mukaan jo kolmannella kerralla tulee sulhanen vastaan.

Juhannuskokkoon liittyy monta taikaa, milloin kokon savun suunta kertoo, kuka pääsee pian naimisiin, milloin kokon taittuva kärki kertoo, minkä talon tyttäret saadaan pian naitettua. Juhannuskokon polttamisen jälkeen naimakuntoiset ja -haluiset tyttäret vierittelivät alasti poikatalojen ruispelloissa, jotta näiden talojen pojat rupeaisivat heitä armastelemaan.

Katsomalla kaivoon, lampeen tai lähteeseen juhannusyönä ja silloinkin mieluummin alasti, näkee tulevan puolisonsa. Neito voi myös kuunnella juhannusyönä käen kukuntaa. Jos käki yleensä sattuu yöllä kukkumaan, vierähtää sulhasen löytymiseen yhtä monta vuotta kuin käki kukkuu. Jos käki ei kuku lainkaan, tulee sulho vielä samana vuonna. Kumpi vaihtoehto sitten kenestäkin lienee parempi…

Mutta ovat pojatkin naimaonneaan taioilla kyselleet. Poika voi kiivetä kolmeen kertaan siirretyn rakennuksen katolle istumaan hajareisin tai mennä istumaan veden ympäröimän kiven päälle ja silloin hän näkee tulevan morsiamensa. Kolmeen kertaan siirretyn rakennuksen löytämisessä voi olla nykyaikana omat haasteensa, mutta perimätietoa hyväksi käyttäen sekin tieto voi löytyä.

MAANVILJELYKSEEN JA  KARJAONNEEN OMAT TAIAT
Juhannuksen aika oli ennen vanhaan oikea hetki kylvää tai istuttaa monia kasveja. Nauriin kylvö juhannusaattona kuului ainakin jossain päin perinteeseen vielä jokin aika sitten.

Sysmästä löytyy ohje, jonka mukaan lantut istutetaan juhannusaattona, mutta istutusta ei saanut tehdä kyykkysiltään, sillä silloin lantut halkeavat kasvaessaan. Suistamolla todettiin, että jos kaalit istuttaa juhannusaattona helmat ylhäällä kasvavat kaalit suuremmiksi.

Rikkaruohojen hävittämiseenkin juhannuksen aikaa on käytetty. Jos pellolla kasvoi ohdakkeita piti akan alasti niittää ja haravoida juhannusyönä ohdakkeet. Pitäisiköhän kokeilla, sillä luomupelloilla kasvaa ohdakkeita… MP-L