Jantusen kujanjuoksu

Helena Mäkinen
HARTOLA

Jääkiekko oli Marko Jantusen intohimo lapsesta saakka, 3-vuotiaana saadut joululahjaluistimet hän peitteli viereensä nukkumaan käydessään. Varttuvalla nuorella oli selkeät tavoitteet: hänestä tulee NHL-pelaaja. Nuorten maajoukkueen hyvät leirit ja valmennukset siivittivät uraa, 17-vuotiaana hän sai ensimmäisen SM-liigasopimuksensa. 21-vuotiaana Jantunen oli arvostettu ammattilainen, joka teki seuravalinnatkin suunnitelmallisesti.
– Valitsin Turun Palloseuran, koska siellä oli pappa Jursinov valmentajana, häneltä opin paljon.
Göteborgin Frölundassa Jantusen maalintekotilastot olivat Euroopan huippua. 24-vuotias siirtyi Calgary Flames’in pelaajaksi kaudella 1996-1997. NHL-ura alkoi.
Vaikuttava ura jatkui, mutta taustalla alkoi painaa päihteiden käyttö.
– Perheeni oli tavallinen, kodissani käytettiin hyvin vähän alkoholia. Kavereiden kanssa juhlin viikonloppuisin, mutta periaatteenani oli, että töihin en mennyt koskaan krapulaisena. Ruotsissa pelatessani tutustuin viinien ihmeelliseen maailmaan, kun ystävien kanssa käytiin syömässä. Otin ensimmäisellä ulkomaanlomallani Espanjassa ensimmäisen nukahtamislääkkeen. Se ehkäisi krapulaa, mutta teki minusta sekakäyttäjän.
Huippupelaaja soitti 27-vuotiaana itselleen ensimmäisen rokulipäivän. Työelämän ongelmat alkoivat kasvaa. Ensimmäinen rattijuopumustuomio tuli 2004. Miestä ohjattiin hoitoon 2009-2010, mutta apu ei siinä vaiheessa kelvannut. Kokaiini ja sen jälkeen amfetamiini veivät miehen, jolle huumemaailma lieveilmiöineen tuli tutuksi. 2014 hänelle lueteltiin oikeudessa 15 eri syytekohtaa. Huumevelkojat hengittivät niskassa. Apua oli pakko hakea, kun velkojat alkoivat uhkailla perhettä.
Syyskuussa 2015 ystävä vei amfetamiinin orjan päihdeklinikalle.
– Se oli viimeinen hetki, kaikki oli mennyt.
Sitkeä sissi nousi suosta ja alkoi uusi elämä.

Kuvassa: Marko Jantunen työskentelee Avominne-päihdeklinikan työntekijänä, toimii tukihenkilönä, pitää työelämäkoulutuksia ja kiertää kouluissa kertomassa päihteiden ja huumeiden vaaroista. – Haluan tavoittaa 100.000 nuorta vuoteen 2020 mennessä.