Sysmäläiset ovat tyytyväisiä terveyspalveluihinsa

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Terveystalo ja Sysmän kunta seuraavat tarkoin kuntalaisten tyytyväisyyttä sosiaali- ja terveyspalveluihinsa. Vuotuisesta asiakastyytyväisyystutkimuksesta käy ilmi, että tyytyväisyys palveluihin on ollut nousujohtoinen. Asiakastyytyväisyyttä kuvaava tunnusluku (NPS-luku) oli edellisessä tutkimuksessa jo hyvä (60), mutta nyt se on noussut arvoon 76. Yli 50 NPS-lukua pidetään jo erinomaisena tuloksena.
Terveystalo toteuttaa Sysmässä sosiaali- ja terveyspalvelut ja toimintaa on kehitetty pitkäjänteisessä yhteistyössä kunnan kanssa.
-Vuonna 2017 alkanut sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisulkoistus on toiminut erinomaisesti Sysmässä. Erityisen hyvin meillä toimii sote -yhteistyö ja henkilöstö on osaava ja sitoutunutta. Myös koronakevään poikkeusolojen aikana palvelut toimivat mallikkaasti, sanoo kunnan sosiaalijohtaja Minna Veistilä.
Kuntalaisten tyytyväisyyttä selittää moni seikka, mutta tärkeimpänä on oikeanlaisen tuen ja hoidon saanti.
-Sysmässä on koko toimintamme ajan päässyt kiireettömällä ajalla lääkäriin alle viikossa. Myös erikoissairaanhoitoon pääsy on ollut joutuisaa. Palvelut on rakennettu niin, että hyvä hoitoonpääsy eri osa-alueilla ei ole heijastunut lisääntyneinä kustannuksina, kertoo vastaava lääkäri Juha Lähteenmäki.
Vastaava lääkäri toimii kokonaisulkoituksissa lääkärien esimiehenä ja vastaa kunnassa terveydenhuollon kokonaisuuden toiminnasta sekä kehittää sitä yhteistyössä muiden esimiesten ja kunnan kanssa. Juha Lähteenmäki on työskennellyt Sysmässä vuoden 2017 alusta lähtien ensin lääkärinä ja seuraavan vuoden alusta vastaavana lääkärinä.
-Lääkärit ovat suuntautuneet meillä vahvuuksiensa mukaan eri osa-alueille ja ikäryhmiin ja he tuntevat potilasryhmänsä hyvin, sanoo Lähteenmäki.
Lähteenmäen oma vahvuus ja kiinnostuksen kohde on iäkkäämpi väestönosa. Ikääntyneiden osuus on huomioitu kaikessa toiminnassa, onhan sysmäläisistä 40 % yli 60-vuotiaita.
Uusina kehityskohteina Terveystalo on tuonut Sysmään etävastaanotot, joista päihdelääketieteen etävastaanotto on jo aloitettu ja geriatrian etävastaanotto alkanee syksyllä.
Tutkimuksen valossa lähes kaikki sysmäläiset suosittelisivat sosiaali- ja terveyspalveluitaan.

Muusikko Henna Raita: Alppirinteiden sykkeestä maaseudun luovaan rauhaan

Mika Sankari
HARTOLA

Lahtelaissyntyinen Henna Raita esiintyi viime lauantaina Vuorenkylän kesäpäivillä. Tässä haastattelussa hän kertaa elämänsä eri vaiheita tähän saakka ja kertoo nykyisistä kuulumisistaan.

Hei Henna. Heitit juuri hyvän keikan. Millaiselta sinun arkesi näyttää nykyään?
-Juuri nyt keikkarintamalla on tavallista hiljaisempaa ja energiaa suuntautuu aiempaa enemmän musiikin tuottamiseen ja biisien kirjoittamiseen. Sen lisäksi mun arkeeni kuuluu kahden tyttären kanssa touhuaminen, yrttien ja marjojen kerääminen sekä jonkun tapasta kropan liikuttelua, kuten jumppaa. On meillä neljä kissaakin ilonamme.

Tästä onkin hyvä jatkaa muistelemaan huippu-urheilijan uraasi, jonka monet penkkiurheiljat muistavat varmasti. Kertoisitko parhaimmista ja toisaalta synkimmistä muistoistasi sen varrelta?
-Aurinkoisinta aikaa urheilu-urallani taisi olla ensimmäinen kokonainen vuoteni maailmancupissa. Nousin silloin kärkeen tosi rytinällä ja olin hirmu nälkäinen nuori urheilija.
-Eräs kurjimmista muistoistani oli Naganon olympialaisten epäonnistuminen. Olin silloin niin lähellä tosi kovaa tulosta ja sitten koko kisa kaatui pieneen virheeseen. Alppihiihtäjänä kiersin maailmaa kaikkiaan noin kymmenen vuuden ajan.

Urheilu-urasi jälkeen olet ehtinyt tekemään monenlaisia juttuja nykyisen muusikon homman lisäksi?
-Kyllä vaan. Olen opiskellut taiteiden kandidaatin tutkinnon ja ollut sekatyöläinen median parissa. Työskentelin sekä lehdistössä että televisiossa alppihiihdon asiantuntijana viiden vuoden ajan. Muusikkona olen sitten ollut viimeiset viisi vuotta.

Mikä on mielestäsi parasta muusikon ammatissa?
-Mä pidän itseäni eniten lauluntekijänä, säveltäjä-sanoittajana. Laulujen tekeminen on musta vaan tosi ihanaa. En osaa sanoa, mikä siinä on parasta, se on vaan se mun ”juttu”. Jos menee pitkään vaikka jonkun tuotannon tai keikkarupeaman parissa, niin mulla tulee kirjoittamista ihan ikävä.

Miten löysit aikanaan Hartolaan?
-Palasin mun äidin juurille tänne kuningaskuntaan.

Millaiseksi luonnehtisit Hartolaa asuinpaikkana?
-Voin tosi hyvin, kun saan asua rauhallisessa paikassa. Hartola on juuri sellainen.

Haastattelun lopuksi kysyisin vielä harrastuksistasi?
-Mun elämä täyttyy aikalailla kokonaan musiikista ja kotihommista. Opiskelen omaksi ilokseni yrttilääkintää ja teen vähän luonnonkosmetiikkaa. Sitten luon fiilispohjalta toisinaan visuaalista taidetta, sellaista monimediatyyppistä. Musiikkihommiin kuuluu myös vahvasti visuaaliset elementit, kuvat ja videot. Tykkään tosi paljon tehdä niitä, luoda sitä kokonaista maailmaa jonkun prokkiksen ympärille. Sitähän mä juurikin oon opiskellut, audiovisuaalista mediakulttuuria.

Ilola Innissä irroteltiin viikonloppuna

Mika Sankari
SYSMÄ

Hienon boutigue-hotellin viikonloppu tarjosi asiakkailleen perjantaina 24. heinäkuuta mahdollisuuden nauttia useiden esittäjien stand up -komiikasta terassilavalla. Seuraavana päivänä hypättiin benjihyppyjä 70 metrin korkeudesta Ilola Innin rannassa. Tämän lisäksi paikan päällä esiteltiin lähiseutujen grilliherkkuja ja maisteltiin panimotuotteita. Lauantai-iltana oli tarjolla myös livemusiikkia.

Vuodelta 1885 peräisin olevaan kestikievariin entisöity pienhotelli tarjoaa upean näkymän Päijänteelle. Neljän hotellihuoneen ja neljän sviitin kokonaisuutta vuokrataan esimerkiksi juhliin tai yritysten tarpeisiin. Tiloja on ehostettu viime aikoina ahkerasti ja pian alkaa olla valmista.
-Huoneet ovat käytössä yhtä lukuunottamatta ja niiden käyttöaste on ollut kuluvan kesän aikana erittäin hyvä, hotellipäällikkö Satu Ärling kertoo.
Lähellä sijaitseva Päijätsalon alue tarjoaa kiehtovia reittejä luontomatkailijoille. Niiden antia pääsee tarkastelemaan esimerkiksi vuokrattavilla läskipyörillä. Sup -lautojakin on vuokrattana lähivesien tutkimista varten. Satamasta löytyy 20 vierasvenepaikkaa ja veneilijöille tarpeelliset palvelut.
Ilola Innin hyppylauantaina useampikin uskalikko nostettiin yläilmoihin kahvila-ravintolan terassille kokoontuneen yleisön kannustaessa hyppääjiä. Järjestelyjä hoiti alan kokenut ammattilainen jo vuosikymmenten takaa eli espoolainen SkyBreakers.
Pia Mattinen kertoo hypyn sopivan monille, mutta eräs tärkeimmistä rajoituksista liittyy elopainoon.
-Jos painat alle 45 kiloa, niin hyppyköysi ei jousta käytännössä ollenkaan hyppääjän ollessa liian kevyt, Mattinen sanoo.
Tandemhyppy olisi toki mahdollinen.
-Seuraavat sitten vaan hyppäämään, ihan helppo juttu, sanoi ensimmäisenä hypännyt ja muille mallia näyttänyt Ärling hyppynsä jälkeen ja kertoi muistavansa suorituksensa tuoreeltaan oikein hyvin ja mukavana elämyksenä.
Jotain on kehitteillä Ilolassa hänen mukaansa koko ajan, sesonkiaikana on monia tapahtumia luvassa jatkossakin. Tämän viikonlopun tapahtumat olisivat sopineet hyvin esimerkiksi varsinaisten Uotinpäivien ohjelmistoon.

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Ilola Innin ohjelmallinen viikonloppu aloitettiin perjantai-iltana stand up -komiikalla. Kaiken kaikkiaan kuusi esiintyjää nousi vesisateen keskellä lavalle, eikä sade vesittänyt yhtään esiintyjiä – ei myöskään yleisöä.
Monille paikkakunnan ihmisille tuttu Jaakko Suomala oli haalinut kokoon itsensä lisäksi viisi esiintyjää: Bahar Tokat, Erin Crouch, Kikka Linnajärvi, Bill Munsil sekä Sakke Korhonen.
Jaakko Suomala toimii matematiikan ja fysiikan opettajana Itä-Hämeen opistossa Hartolassa, mutta tekee siviilitoimensa lisäksi runsaasti stand up -keikkoja.
Suomala kiinnostui stand upista keväällä 2011.
-Katsoin paljon suomalaista stand uppia youtubesta sekä ostin useimpien suomalaisten koomikoiden dvd -äänityksiä. Kun olin sijaisena yläasteella, opettelin aluksi muiden koomikoiden juttuja ja kerroin niitä oppilailleni. He yleensä tykkäsivät niistä kovasti.
Vähitellen Suomala alkoi keksiä omia juttuja ja kirjoitteli niitä huvikseen muistiin. Kun hän toimi syksyllä 2011 sijaisena Mäntsälän yläasteella, pyysivät oppilaat häntä joulupukiksi.
-Suostuin ja päätin tehdä siinä tilaisuudessa myös stand up -esityksen, toteaa Suomala.
Niin hän tekikin ja nyt on miehellä takana n. 700 stand up-keikkaa. Vuositasolla se tietää 60–70 esiintymistä, tosin nyt koronan takia keikkoja tulee hiukka vähemmän.
Suomalan mielestä opettajan ammatti ja stand up sopivat hyvin yhteen. Tosin hän ei tee niitä samaan aikaan.
-Molemmissa olen yleensä äänessä ja huomion keskipisteenä.
Esiintymisissään Jaakko pyrkii luomaan yhteyden itsensä ja yleisön välille tarkoituksenaan saada ihmiset nauramaan mahdollisimman paljon. Hänen komiikkansa sisältää paljon eri aiheita, hän keskustelee yleisön kanssa ja keksii niistä tilanteista mukavia heittoja. Ilolassa tämä näkyi selvästi; keskustelut pöydässä istuvien ihmisten kanssa menivät välillä varsin syvällisiksi ja kuitenkin Suomala löysi aina näistä tärpeistä sen naurettavan ytimen. Se taito vaatii vankkaa improvisointikykyä.
Suomala esiintyy missä vain: ravintoloissa, syntymäpäivillä, häissä sekä yritysten ja yhdistysten pikkujouluissa – missä vain kaivataan naurua. Hänen esikuviaan ovat Ismo Leikola ja jo edesmennyt Mitch Hedberg.

”Elmo” Euroopan tilastoykkönen

Eemil Porvari voitti ylivoimaisesti ottelujen Etelä- ja Kaakkois-Suomen mestaruuskilpailuissa M17-sarjan 10-ottelun. Pisteitä kertyi ennätysmäiset 7243. Toiseksi tullut Laihian Lujan Juho Alasaari kokosi yli 1150 pistettä vähemmän.
Eemilin pistemäärä on nykyisellä lajiohjelmalla Suomen kaikkien aikojen tilastossa toiseksi paras jääden vain vajaat 100 pistettä Artur Hämäläisen ennätyspisteistä. Pistemäärällään Eemil on Euroopan paras tämän vuoden ikäluokkansa tilastossa.

Rasitusmurtumasta kuntouduttu
Eemiliä vaivasi talvella olkapään rasitusmurtuma, jota kuntoutettiin koko kevät. Tämän takia lajiharjoitukset jäivät vähiin. Tästä huolimatta Eemilillä on ikäluokkansa tämän kesän kärkitulokset pituudessa, kolmiloikassa, keihäässä ja 10-ottelussa, 400 metrillä on tilastokolmonen ja korkeudessa nelonen.
Viime syksynä Eemil muutti Lahteen urheilulukioon. Lahdessa lähellä ovat harjoituspaikat ja valmentaja Keijo Kylänpää. Harjoituksissa on mukana myös Lahden Ahkeran saman ikäisiä urheilijoita.
Seuraavassa Eemilin tulokset lajeittain ja kustakin lajista kertynyt pistemäärä: 100 m 11,56/740, pituus 667/736, kuula13,35/689, korkeus 180/ 627, 400 m 51,18/761, 110 metrin aidat 15,11/836, kiekko 36,43/592, seiväs 400/617, keihäs 74,64/960, 1500 m 4.39,22/685. Pistemäärä 7243.

Ottelu laji lajilta
100 m: Tuli oma ennätys 11.56. Perusjuoksu. Harmi kun kovimmalta kilpakumppanilta Leo Rautiaiselta revähti jalka heti ensimmäisessä lajissa. Talven aikana, kun ei olkapäällä voinut harjoitella, tehtiin paljon juoksu-
treenejä.
Pituus: Perustason suoritus 667. Muutaman viikon takainen ennätys Lappeenrannasta 696. Siihen jäi matkaa turhan paljon.
Kuula: Tekniikka oli parempaa ja sitä kautta ennätys parani puoli metriä. Ominaisuudet riittäisivät kyllä pidempäänkin. Yliliikkuvuus tuo kuulassa omat haasteensa.
Korkeus: Sarjan ainoa selvä alisuoritus 180cm. Tekniikka oli hakusessa. Nousut olisivat riittäneet 10 cm korkeammalle. Ennätys 186 parin vuoden takaa.
400 m: Olisi voinut lähteä vähän kovempaakin. Toisaalta jaksoi hyvin loppuun. Perushyvä ensimmäinen päivä.
110m aidat: Vähän huono lähtö. Turhan korkeita aidan ylityksiä. Loppu rullasi hyvin. 15,11 oma ennätys, perustasoa.
Kiekko: Kaksi ekaa heittoa onnistui kohtuullisesti, muttei lähtenyt aivan asentoon. Kolmas lipesi kädestä. Herkkä laji. Eväitä 36,43 parempaan kyllä on.
Seiväs: Ehdottomasti sarjan positiivisin yllätys. Seivästä on ehditty treenata vain pari kertaa. Iso kiitos ikäluokan maailmantilaston ykkösmiehelle Juho Alasaarelle seipään tsemppauksesta kisassa. 400 on samalla uusi Hartolan Voiman ennätys ja Eemilin oma ennätys parani 45 cm.
Keihäs: Keihäässä on vakiintunut hyvä perustaso. Otteluun 74,64 on todella kova tulos. Myös toinen heitto yli 74-metrinen.
1500 m: Kuuma keli ei ole mukavin 1500 m juoksuun yhdeksän lajin jälkeen. Miesten ottelun voittajan Leo Uusimäen peesissä yritin pysyä mutta en ihan loppuun asti kestänyt. Olin kuitenkin porukan toiseksi paras 4,39 ajalla.
Kokonaispisteet olivat yllättävän hyvät. Niillä Porvari meni Euroopan tilastoykköseksi. Eemilin sarja on tasainen. Ainostaan kiekosta pisteitä kertyi alle 600. Keihäästä pisteitä kertyi 960.

Keihäässä maailmantilaston kakkonen
Eemil kiskaisi 700 gramman keihään Joutsassa reilu viikko sitten lukemiin 75,69, millä hän on ikäluokkansa maailmantilaston kakkonen. Tilaston ykkönen on ukrainalainen Artur Felfner, joka heitti helmikuussa kärkituloksen 82,08. Porvarin henkilökohtainen ennätys on 76,45.
Eemil osallistuu elokuun lopussa ottelujen SM-kisoihin ja nuorten SM-kisoihin 7.-9 elokuuta. Keihäs, pituus ja 3-loikka, joissa hän on tilastoykkönen, ovat todennäköiset lajit.

Heikki Helin

Tämä on kirjoitussarjan 636. osa


HH:n urheilukuvia vuosilta 2006-2020 löytyy Lahden Ahkeran kuvagalleriasta osoitteessa https://www.lahdenahkera.fi/seura/kuvagalleria/

Yritys tutuksi – Uoti

Kyösti Piippo
Sysmä

Sysmässä sijaitseva ravintola Uoti avasi ovensa muutaman kuukauden hiljaiselon jälkeen uusin voimin. Uotin toimintaa johtaa jatkossa ravintolapäällikkö Mia Helminen.
Uuden startin ensimmäinen päivä viime torstaina näytti hyvältä tulevaisuuden kannalta; lounasaikana sali täyttyi ja sama oli tilanne auringonpaisteisella terassilla. Hyvältä näytti tilanne myös ensimmäisenä viikonloppuna. Mia Helmisen huolena onkin ollut työvoimapula, ammattitaitoista henkilökuntaa ei meinaa löytyä mistään.
– Someen laitettu hakuilmoitus toi onneksi yhden työntekijän muutama päivä sitten, iloitsee Helminen.
Uoti pyrkii parantamaan ruokapalvelujaan ja uusi a la carte -lista on valmiiksi mietitty. Aloituskiireet vain ovat toistaiseksi lykänneet sen käyttöönoton. Uusi ”pieneen nälkään” -osio on myös valmis ja se on otettu jo käyttöön.
Helminen toteaa, että ruokapalvelujen tason nostamisen lisäksi Uoti tulee panostamaan ohjelmatarjontaan.
– Kilpailu alalla on paikkakunnalla kovaa ja siihen on vain lähdettävä mukaan.
Sääkin sanelee kesän mittaan paljon asiakkaiden liikkumista, sillä terassien sisätilat ovat melko pienet. Vesisade on meidän keli, naureskelee Mia Helminen.

Helmisen mukaan odotukset ovat realistisia, jalat maassa mennään, omat rajat tunnetaan, mutta työtä ei pelätä. Ohjelmarungon rakentelu syksyksi on koko ajan menossa ja tarkoitus on jatkossa käyttää mahdollisuuksien mukaan myös oman kylän esiintyjien tarjontaa.
– Hyvällä palvelulla ja positiivisella asenteella lähdetään liikkeelle!
Ravintolatoiminnan lisäksi Uoti tehostaa jatkossa myös hotellin markkinointia.

Kuvassa: Ravintolapäällikkö Mia Helminen talon kokin Tiina Aaltosen valmistaman lounaan vierellä.

Uoti

Keskustie 1, Sysmä
p. (03) 876 250
hotell@uoti.net
www.uoti.net